• De Amerikaanse dollar kreeg afgelopen week een flinke tik, vooral als gevolg van lager dan verwachte Amerikaanse inflatiecijfers.
  • Op financiële markten leeft de hoop dat de rente in de VS minder hard omhoog gaat dan eerder gedacht, waardoor geld parkeren op een dollarrekening minder aantrekkelijk wordt.
  • Valuta-expert Joost Derks van iBanFirst legt uit hoe ook de uitslag van de Amerikaanse midterm-verkiezingen de dollar kan raken.

ANALYSE – Beleggers hebben een hekel aan onzekerheid. Hoewel de e uitslag van de tussentijdse Amerikaanse verkiezingen lang op zich liet wachten, schoten de beurskoersen op Wall Street afgelopen week omhoog. Dat had natuurlijk alles te maken met meevallende inflatiecijfers in de Verenigde Staten.

De Amerikaanse inflatie is in oktober uitgekomen op 7,7 procent op jaarbasis. Dat is zowel een stuk lager als de 8,2 procent van de vorige maand als de circa 8 procent waarop economen hadden gerekend.

Er is een grote overeenkomst tussen de lagere inflatie en de ontwikkelingen rondom de Amerikaanse verkiezingen: ze zijn allebei gunstig voor aandelenmarkten en ongunstig voor de dollar.

Een lagere inflatie zorgt voor minder druk op de Federal Reserve om de rente snel verder op verhogen. Het vooruitzicht dat de Amerikaanse rente minder hard oploopt, maakt het voor beleggers minder aantrekkelijk om hun vermogen aan te houden in dollars.

Zonder meerderheid in Huis van Afgevaardigden kan Biden Amerikaanse economie minder makkelijk aanjagen

De het verband tussen de zwakkere dollar en de Amerikaanse tussentijdse verkiezingen zit wat lastiger in elkaar. Als het de Republikeinse Partij lukt een kleine meerderheid te halen in het Huis van Afgevaardigden, wordt het voor de Democratische partij een stuk lastiger om nieuwe wetten door het Congres te loodsen. Dat is vervelend voor president Joe Biden, maar voor de rest van de wereld hoeft een verdeeld Amerikaans congres helemaal niet zo slecht uit te pakken.

De enorme investeringen die Biden heeft gedaan in onder meer infrastructuur en duurzaamheid, hebben de economische groei in de VS flink aangewakkerd. Een bijkomend effect is dat ook de inflatie werd opgestuwd. En juist die heel hoge inflatie is dit jaar voor de Federal Reserve aanleiding om de beleidsrente stevig op te schroeven.

Het vooruitzicht dat Biden door het verlies van de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden minder hard op het economische gaspedaal kan trappen, betekent dat de Federal Reserve mogelijk niet zo stevig hoeft te remmen om de inflatie te beteugelen.

Amerikaanse dollar krijgt minder rugwind

Als de Amerikaanse rente minder hard door stijgt dan eerder werd gedacht, valt er een belangrijke rugwind achter de dollar weg. Dat gebeurt ook als de spanning op financiële markten afneemt.

De Amerikaanse munt geldt namelijk als een vluchthaven in onzekere beurstijden. Zo lijken alle factoren die de dollar in het afgelopen jaar omhoog hebben gejaagd, nu opeens tegen de Amerikaanse munt te werken.

Eind september kreeg je nog maar 96 dollarcent voor een euro, inmiddels is dat weer 1,03 dollar per euro. Toegegeven: die beweging is niet zo spectaculair als die van de bitcoin. Maar het is tekenend dat de euro nu duidelijk meer waard is dan de dollar. Het zou zomaar kunnen dat dit voorlopig zo blijft.

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld.