• President Donald Trump glunderde woensdagavond van plezier toen miljardair Michael Bloomberg het zwaar had tijdens een verkiezingsdebat van de  Democraten.
  • Bloomberg deed voor het eerst mee aan een debat sinds hij zich verkiesbaar had gesteld.
  • “Ik hoor dat hij verpletterd wordt vanavond”, zei Trump tijdens een politieke bijeenkomst in Arizona.
  • Bloomberg is de afgelopen weken gestegen in de peilingen bij de Democraten.

Zakenman en voormalig burgemeester van New York Michael Bloomberg fungeerde woensdag tijdens het Democratische debat in de Amerikaanse staat Nevada als schietschijf voor de andere Democratische kandidaten. President Trump vond dat prachtig om te zien.

“Ik hoor dat hij verpletterd wordt vanavond”, zei Trump over Bloomberg tijdens een politieke rally in Arizona die plaatsvond tijdens het debat.

Later die avond volgde Trump dit op met een tweet:

De andere Democratische kandidaten zetten Bloomberg neer als een soort Trump, hekelden zijn staat van dienst op het gebied van rassen- en vrouwenkwesties, en vielen de miljardair aan omdat hij zijn rijkdom inzet voor zijn presidentiële campagne.

Felle aanvallen op Michael Bloomberg

Bloomberg werd van het begin bestookt door de andere Democratische kandidaten.

Lees ook op Business Insider

Senator Elizabeth Warren deelde de eerste klap uit, toen ze Bloomberg aanviel vanwege seksistische opmerkingen in het verleden. Later kapittelde ze hem over het gebruik van geheimhoudingsovereenkomsten voor zijn mediabedrijf.

“Ik wil het even hebben over wie onze tegenstander is: een miljardair die vrouwen dikke wijven en lesbiennes met paardenmuilen noemt”, zei Warren. “En nee, dan heb ik het niet over Donald Trump. Dan heb ik het over Michael Bloomberg.”

“De Democraten gaan niet winnen als we een kandidaat hebben die zijn belastingaangiftes verborgen houdt, vrouwen lastigvalt en achter racistisch beleid zoals redlining staat (het slechter behandelen van mensen die in een achterstandswijk wonen, red.) en stop-and-frisk“, aldus Warren. “We nemen als Democraten een enorm risico als we gewoonweg de ene arrogante miljardair door een andere vervangen.”

Senator Bernie Sanders, op dit moment aan de leiding gaat in de peilingen bij de Democraten, gaf tijdens de avond ook af op Bloomberg.

Trump leek te genieten van dit felle debat en zei tegen zijn supporters in Arizona: “Ze hebben een nieuwe man aan boord. ‘Mini Mike,’ ‘Mini Mike’ (…). En ik hoor dat hij verpletterd wordt vanavond. Wisten jullie dat hij meedoet aan het debat? Ik hoor dat hij verpletterd wordt”, aldus Trump.

Woensdagavond verscheen Bloomberg voor het eerst in een Democratisch debat voor de presidentsverkiezingen. Bloomberg, die een vermogen van omgerekend bijna 60 miljard euro heeft, had afgelopen dinsdag al ruim 313 miljoen euro uitgegeven aan reclames op televisie, radio en digitale media.

Bloomberg is in een aantal nationale peilingen omhoog geschoten naar de tweede plaats bij de Democratische presidentskandidaten. Bloomberg heeft een onorthodoxe benadering en slaat de eerste vier voorverkiezingen over. Hij mengt zich pas in maart daadwerkelijk in de race.

De snelle stijging in de opiniepeilingen van de voormalige burgemeester van New York is niet goed gevallen bij zijn Democratische tegenkandidaten. Ze suggereren dat hij de verkiezingen probeert te kopen met zijn enorme fortuin.

Bloomberg heeft al meer uitgegeven aan zijn campagne dan voormalig president Barack Obama tijdens zijn hele campagne van 2012. Omdat hij nu belangrijker is geworden voor de verkiezingen van 2020, wordt Bloomberg ook steeds vaker aangevallen door Trump.

LEES OOK: De Amerikaanse economie is vooralsnog de belangrijkste troef voor de herverkiezing van Trump, ook al neemt de ongelijkheid in de VS toe