Onlinebroker DeGiro breidt zijn activiteiten dit voorjaar uit naar België en verwacht later dit jaar in nog meer Europese landen actief te worden.

Dat bevestigde directeur Gijs Nagel woensdag naar aanleiding van berichtgeving in de Belgische krant De Tijd.

De prijsvechter, die vorig jaar in Nederland de markt voor particuliere beleggers betrad, werkt momenteel aan de plannen voor de introductie op de Belgische markt, die dit voorjaar moet plaatsvinden.

Het bedrijf verwacht zijn diensten vervolgens nog dit jaar in “vijf tot zes” andere Europese landen aan te gaan bieden.

“We willen een Europese broker worden”, stelde Nagel. “Wij zien onze dienstverlening als een basisbehoefte, waarbij het niet uitmaakt wie hem aanbiedt. Prijs is uiteindelijk de bepalende factor en veel concurrenten in Europa vragen nog steeds belachelijke prijzen.”

‘Geen prijzenslag België door stap DeGiro’

De uitbreiding van onlinebroker DeGiro naar België zal concurrent BinckBank er niet direct toe zetten zijn prijzen in dat land te verlagen, denkt analist Albert Ploegh van ING. BinckBank is momenteel marktleider in België, met een aandeel van 15 tot 20 procent in een totale markt van ongeveer 5 miljoen transacties.

De analist verwacht dat DeGiro ook op de Belgische markt met veel lagere prijzen zal komen dan zijn concurrenten. Maar dat zal volgens Ploegh niet direct leiden tot een reactie van de huidige aanbieders, mede omdat klanten in België relatief trouw zijn aan hun bank. Hij voorziet geen directe prijsdalingen bij Binck, dat mogelijk zal kiezen voor een meer defensieve strategie met de introductie van Alex Asset Management in België.

Lees ook op Business Insider

Fondsen gratis aanbieden

DeGiro kondigde vorige week aan duizend beleggingsfondsen en trackers gratis aan te bieden. Beleggers die de fondsen en trackers bij DeGiro kopen, hoeven daarover geen transactiekosten en bewaarloon te betalen.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) reageerde gematigd enthousiast op de aankondiging van DeGiro. “De grootste kosten zitten in het houden van beleggingsfondsen, niet in het handelen. Je krijgt nu een paar tienden van een procent cadeau, maar betaalt voor het houden van fondsen nog altijd 2 à 3 procent per jaar”, zei een woordvoerder van de vereniging tegen RTLZ.

Strijd tussen BinckBank en DeGiro

DeGiro, opgericht in 2008, is naar eigen zeggen na BinckBank de grootste onlinebroker van Nederland. Nagel wilde desgevraagd geen concrete cijfers noemen. “We willen dit jaar nog activiteiten lanceren in het buitenland, waarschijnlijk in september. Tot dat moment wachten we met het bekendmaken van het aantal transacties en klanten in Nederland”, zo zei hij.

De bestuurder gaf aan dat mogelijk in 2015 BinckBank in te halen wat betreft het aantal transacties. “We weten hoeveel transacties er zijn in Nederland, we kennen ze van Binck, dus zo weten we waar we staan.”

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl