Ærø, een Deens eilandje boven Hamburg, verzorgde afgelopen jaar 2.460 huwelijken. In slechts zestig gevallen ging het om Denen.

Er zijn geen casino’s zoals in Las Vegas. De grootste attractie is een museum waar je 1.700 modelscheepjes-in-flessen kunt bewonderen. Maar het Deense eiland Ærø is wel een magneet voor koppels die snel en ongecompliceerd willen trouwen, zo schetst zakenkrant The Wall Street Journal.

Ærø telt zevenduizend zielen, maar voltrok afgelopen jaar 2.460 huwelijken. In slechts 60 gevallen ging het om Denen. Belangrijkste reden: de eenvoudige procedure. Die lokt vooral geliefden uit Duitsland, waar velen het huwelijksrecht ervaren als een bureaucratische hel.

Sheri Pavlovic, een in Duitsland woonachtige Canadese die Aero bezocht om te trouwen met Alexander Pavlovic, spreekt tegenover de WSJ van een “McDonald’s-achtige ceremonie. Je hoeft niet te wachten, gewoon naar binnen en weer naar buiten.”

Deens flitshuwelijk

Ærø profiteert van de relatief eenvudige huwelijksadministratie in Denemarken: een verblijfsvergunning van een EU-land, een paspoort en een certificaat van de huwelijkse status (niet per se uit het geboorteland) zijn voldoende.

Documenten mogen naast het Deens, ook in het Duits of Engels worden aangeleverd. Ook de huwelijkseed mag in het Duits of Engels worden afgelegd en de hele ceremonie neemt ongeveer een kwartier in beslag. Totale kosten: iets meer dan 60 euro.

"We proberen het pad der liefde niet te dwarsbomen met eindeloze bureaucratische procedures", zegt Louise Moloney, huwelijksplanner op Ærø, tegenover de WSJ.

Duitse bureaucratie

Hoe anders is dat in Duitsland, vooral voor wie van buitenlandse orgine is. Naast geboortecertificaten, verblijfsvergunningen en certificaten van de huwelijkse status, kan gevraagd worden naar documentatie uit strafregisters, eventueel een scheidingsverklaring en wettelijke documentatie van voorgaande huwelijken. Alles moet vertaald worden in het Duits door gecertificeerde specialisten en notarieel worden bekrachtigd. Een voorbereidingsprocedure van zes maanden is niet ongewoon.

Zelfs de woordvoerder van het Duitse ministerie van Justitie erkent tegenover de WSJ dat de procedure niet uitblinkt in eenvoud en souplesse: "Het is makkelijker om het papierwerk te regelen als je zeven jaar rechten hebt gestudeerd."

Zolang de Duitse bureaucratie in stand blijft, floreert de huwelijksindustrie op Ærø. Bureaus zoals 'Global Express Wedding' en 'Danish Island Weddings' doen naar eigen zeggen uitstekende zaken, aldus de WSJ.

Duitse reisondernemers zijn ook op de Deense huwelijksmarkt ingesprongen. Het bureau 'Heiraten-leicht-gemacht' biedt onder meer 24-uursreizen aan naar Denemarken voor een pakketprijs van 330 euro. Geïnteresseerden hoeven op de website alleen maar op de knop "Ja, ich will" te drukken.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl