De zilverprijs is in 2016 al met 49 procent gestegen en dat komt deels door de groeiende vraag naar zonnepanelen.

Zilver wordt door beleggers ook wel “de lange schaduw van het goud” genoemd. De prijzen van beide edelmetalen hebben de neiging om dezelfde kant op te bewegen. Daarbij volgt zilver vaak het pad dat de goudprijs al heeft ingeslagen.

Ook in 2016 is er sprake van een gelijke trend, maar de zilverprijs gaat dit keer veel harder dan goud. Waar goud tot nu toe in dit jaar op een plus van 25 procent staat, stijgt de zilverprijs bijna twee keer zo hard: plus 49 procent.

Meer vraag dan aanbod

De reden dat de prijs stijgt is, uiteraard, dat er meer vraag dan aanbod is. Maar opvallend is dat de zilverproductie naar verwachting gaat dalen in 2016, met 2,4 procent, schrijft Truewealth Publishing. En daar staat tegenover dat de vraag vanuit de industrie met 1,6 procent gaat stijgen.

In tegenstelling tot goud wordt zilver gebruikt voor industriële doeleinden. De grondstof wordt verwerkt in bijvoorbeeld zonnepanelen en elektronica. Dit gebeurt met de helft van het gedolven zilver.

En vooral die zonnepanelen maken dat de vraag naar zilver steeds groter wordt. Zo'n 10 procent van de verwachte industriële vraag naar zilver in 2016 is voor de productie van zonnepanelen bestemd: 23 procent meer dan vorig jaar.

Naar verwachting wordt de vraag naar zonnepanelen, en dus die naar zilver, de komende jaren alleen maar groter. En zo zou door de populariteit van zonnepanelen de vraag naar en de prijs van zilver hoog kunnen blijven.

Lees ook op finanzen.nl

'Zo'n veilige haven is goud helemaal niet'

Juli in teken van Brexit-herstel en vallende olieprijs

De Dollar S(h)ave Club: bedrijven VS verkiezen verkoop boven IPO

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl