De Noord-Amerikaanse wiet-industrie is sinds 2017 zeer in trek. De stijging in marihuana-aandelen is ongekend, waarbij dagelijkse rendementen van honderden procenten regelmatig voorkomen.

Deze maand is in Canada een wet goedgekeurd die recreatieve gebruik van wiet legaal maakt. Hoe kun je als belegger van deze opkomende markt profiteren?

Nog lang niet overal legaal

In potentie kan de cannabis-industrie een markt worden van maar liefst 150 miljard dollar per jaar, zo voorspelt Tilray-ceo Brendan Kennedy. Op dit moment is het alleen in Canada en Uruguay wettelijk toegestaan om marihuana te produceren en gebruiken voor recreatieve doeleinden.

In minstens veertien Europese landen en landen als Israël, Argentinië, Puerto Rico, Panama, Mexico, Turkije, Zambia en Zimbabwe, is cannabis legaal voor medicinale doeleinden. In de Verenigde Staten is medicinaal gebruik toegestaan in 29 staten en het District of Columbia. In negen van deze staten is ook recreatief gebruik gelegaliseerd.

Sterk opkomende markt

De Amerikaanse sector groeide van 2 miljard dollar in 2014 naar zo’n 10 miljard dollar in 2018. De Europese markt voor cannabis zal bij volledige legalisatie tegen 2028 een waarde van 115,7 miljard euro bereiken, zo is de verwachting.

Enkel de Canadese recreatieve verkoop wordt geschat op 2,3 miljard dollar. In 2021 is dit waarschijnlijk 4,5 miljard dollar. Dat biedt perspectief voor beleggers. 2017 was een recordjaar voor aandelen in de legale cannabis-industrie. Zet de legalisering van medisch wietgebruik wereldwijd door, dan is een verdere waardestijging van de aandelen in deze sector zeker mogelijk.

Rendement

Enkele grote namen binnen de Noord-Amerikaanse marihuana-sector zijn Canopy Growth, Aurora Cannabis en zeker niet te vergeten Tilray, waarvan het aandeel in korte tijd sterk groeide. Andere, iets minder bekende, bedrijven zijn onder meer Scotts Miracle-Gro, Cronos, GW Pharmaceuticals, Aphria, Constellation Brands, MedReLeaf, Insys Therapeutics en CanniMed Therapeutics. De lijst van ondernemingen is lang en er zijn vele manieren om in te spelen op deze florerende markt.

Lees ook op Business Insider

Kijkend naar de grote namen van dit moment: het aandeel Canopy Growth steeg van 12,25 Canadese dollars naar zo’n 65 Canadese dollars. Een groei van 430 procent. Aurora Cannabis is in precies een jaar tijd gestegen van 2,80 naar 13,50 Canadese dollars, een stijging van 380 procent. Koploper is Tilray, dat van 22 dollar per aandeel naar 150 dollar steeg. Een stijging van meer dan 580 procent.

De voor- en nadelen

Wie in deze sector belegt heeft kans op enorme winsten, maar uiteraard geldt ook hier: resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst. De markt kende een gigantische stijging, waarbij de koersen flink zijn opgelopen, maar misschien is er sprake van een bubbel.

Aan de andere kant: het potentieel is nog steeds enorm, aangezien de markt nog volop in beweging is richting verdere legalisatie en ontwikkeling. Niettemin zijn er ook altijd beleggers die ethische bezwaren hebben tegen deze sector, zoals we bijvoorbeeld ook bij de tabaksindustrie zien. Dat zou de vraag naar deze aandelen wellicht kunnen drukken.

Interessant zijn bedrijven die zich niet bezighouden met de wietproductie zelf, maar met afgeleide producten zoals cannabis-chocolade, -vaporizers en wietdrankjes. Deze niches kunnen uitgroeien tot behoorlijke sectoren an sich.

Hoe te investeren

Een manier om te profiteren van stijgingen binnen de marihuana-sector met zo min mogelijk risico is middels spreiding over meerdere bedrijven. Beleggers die makkelijk willen spreiden kiezen vaak voor een beleggingsfonds of ETF.

Een voorbeeld van een grotere marihuana-ETF is de Horizons Marijuana Life Sciences Index ETF. Deze ETF belegt sinds april 2017 in dertig verschillende marihuana-bedrijven. Het nadeel van een dergelijke ETF is dat het beheerkosten met zich meebrengt en belangrijker: het aankopen van ETF’s zonder Nederlandse prospectus is in ons land aan banden gelegd.

Toch maar zelf de individuele aandelen uitkiezen dus. Een optie is om gebruik te maken van de unieke CopyPortfolio-investeringsstrategie die eToro speciaal rond de legale cannabismarkt heeft ontwikkeld. Zo kun je alsnog investeren in deze opkomende markt.

eToro netwerk

Ook binnen het netwerk van eToro kunnen koersbewegingen worden gevolgd en kan iedere belegger een netwerk opbouwen met andere beleggers. Zo blijf je altijd op de hoogte. Het portfolio, de resultaten en bijvoorbeeld het aantal volgers van andere beleggers is volledig transparant. Een beetje zoals de blockchain zelf. Je doet je eigen research en hebt resultaten dus zelf in de hand.

Dit is het achtste artikel in onze reeks over sociaal handelen. Al ruim 10 miljoen beleggers delen hun inzichten en strategieën online. Wat gebeurt er in de cryptomarkt en hoe speel je daarop in? Je leest het in onze serie Het nieuwe handelen in crypto’s. Deze wordt mogelijk gemaakt door eToro.

CFD’s zijn complexe instrumenten waarmee u snel geld kunt verliezen vanwege het gebruik van een hefboom. 66% van particuliere handelaren verliest geld bij het handelen in CFD’s met deze dienstverlener. Ga na of u begrijpt hoe CFD’s werken en overweeg of u zich het hoge risico voor verlies van uw geld kunt veroorloven.

Advertisement