Wereldleiders en diplomaten barstten dinsdag in lachen uit, toen de Amerikaanse president Donald Trump tijdens een toespraak bij de Verenigde Naties stelde dat zijn regering meer voor elkaar heeft gekregen in twee jaar dan bijna alle eerdere Amerikaanse presidenten.

“In minder dan twee jaar heeft mijn regering meer bereikt dan bijna alle andere regeringen in de geschiedenis van ons land. Echt waar”, aldus Trump. Waarop de zaal hem trakteerde op gelach.

Trump reageerde laconiek: “Die reactie had ik niet verwacht, maar dat geeft niet.”

Bekijk hier het fragment uit de toespraak van Trump:

Trumps beleid kan op de nodige kritiek rekenen, zowel in binnen- als buitenland. Zijn topontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin in Helsinki van afgelopen juli leidde in de Verenigde Staten tot flinke ophef.

In de Finse hoofdstad verklaarde Trump niet te geloven dat Rusland een rol had gespeeld in de verkiezingen die hij in 2016 won. Zij aan zij met Poetin leverde Trump forse kritiek op zijn eigen veiligheidsdiensten.

Trump heeft een behoorlijk getroubleerde relatie met de Verenigde Naties, een organisatie die hij gekarakteriseerd heeft als ineffectief en zelfs onnodig.

Zijn toespraak op dinsdag gebruikte Trump om zijn eigen regering te prijzen, vijanden zoals Iran aan te vallen en nogmaals kritiek te leveren op de wereldhandel en migratie.