- Na de winst bij de Canadese verkiezingen van voormalig centrale bankier Mark Carney, heeft de Canadese dollar het nog altijd zwaar.
- De ‘loonie’ heeft last van de lagere rente, terwijl ook dalende olieprijzen een tegenvaller vormen voor de Canadese economie.
- Valuta-expert Joost Derks van iBanFirst legt uit waarom de zwakte van de Canadese munt tijdelijk kan blijken.
ANALYSE – Mark Carney, de nieuwe premier van Canada, heeft de verkiezingen gewonnen op een golf van verzet tegen het bulldozer-beleid op handelsgebied van de Amerikaanse president Donald Trump.
Veel Canadezen hebben meer vertrouwen in het beleid van de voormalig voorzitter van de Canadese en Britse centrale bank, dan in dat van zijn uitdager Pierre Poilievre die als doorgewinterde politicus aan het hoofd staat van de Conservative Party.
Een dergelijk vooruitzicht was minder dan een half jaar geleden nog ondenkbaar. Eind 2024 leken de Liberal Party en haar zittende premier Justin Trudeau kansloos. Hoge inflatie, een crisis op de huizenmarkt en onvrede over migratie hadden het vertrouwen in Trudeau gesloopt. Hij koos er op 6 januari zelf voor om op te stappen in plaats van een kansloze verkiezingsnederlaag af te wachten. Half maart trad Carney aan als zijn opvolger.
Lagere rente in Canada drukt waarde loonie
Zijn ervaring als voorzitter van de Canadese centrale bank tijdens de financiële crisis van 2008 gaf hem geloofwaardigheid. En toen Trump dreigde met importheffingen op Canadese producten, aarzelde Carney geen moment: hij kondigde tegenmaatregelen aan.
Geen voorzichtig twijfelgedrag zoals bij Trudeau en vooral geen ‘Canada First’, zoals zijn conservatieve rivaal Pierre Poilievre predikte. Die succesformule leverde de liberalen na ruim tien jaar Trudeau toch een nieuwe termijn op.
Op valutamarkten belooft de zege van Carney echter weinig goeds voor de loonie, zoals de Canadese dollar ook wordt genoemd. De munt die toch al onder druk stond, zakte verder weg. Dat is overigens niet alleen de schuld van Carney. Zijn beleid is relatief gematigd: een bescheiden belastingverlaging van één procentpunt en een voornemen om het begrotingstekort in toom te houden. Tegelijk daalt de inflatie, waardoor de Bank of Canada ruimte krijgt om de rente verder te verlagen.
Aanpak Carney gaat zich uitbetalen
Een lagere rente betekent een lagere aantrekkingskracht voor de Canadese munt. Daar komt de dalende olieprijs bovenop. Canada is een grote olie-exporteur, en sinds april is de prijs voor Brent-olie met meer dan 10 procent gezakt. Dat raakt de loonie extra hard.
Hoe degelijk de economische koers van Carney ook is, valutamarkten reageren op korte termijn eerder op renteverschillen en grondstoffenprijzen dan op begrotingsdiscipline.
Toch is het vooruitzicht voor de Canadese munt niet volledig somber. De rust en voorspelbaarheid die Carney brengt, kunnen op termijn juist in het voordeel van de Canadese economie en de loonie werken. Maar dat vraagt tijd — en vooral ook een hernieuwde handelsdeal met de Verenigde Staten van Trump.
Carney heeft al aangegeven dat hij daarmee geen haast gaat maken. Zolang daar geen verandering in komt, dobbert de loonie meer mee op de zwakte van de dollar, dan dat er op eigen kracht gebouwd kan worden aan een koersherstel.
Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld