De Verenigde Staten en de Filipijnen zijn in gesprek over het plaatsen van een nieuw raketsysteem in de Zuid-Chinese Zee vanwege de toenemende Chinese militarisering, meldt The South China Morning Post.

Veiligheidsexperts uit de regio hebben tegen de krant gezegd dat Washington en Manila vooralsnog geen deal hebben kunnen sluiten vanwege de hoge kosten van het zogeheten High Mobility Artillery Rocket System.

Het raketsysteem van Lockheed Martin kan met grote precisie langeafstandsraketten lanceren die Chinese doelen op de Spratly-eilanden kunnen raken. Vrijwel alle omliggende landen claimen dat de vrijwel onbewoonde eilandengroep middenin de Zuid-Chinese Zee van hen is. Het is een vruchtbaar visgebied en er zijn ook de nodige olie- en gasreserves te vinden.

Screenshot_2019 04 03_at_08_35_21

Foto: Google Maps

Het Filipijnse Ministerie van Defensie mag dit jaar 3,2 miljard euro besteden, een stijging van 34% ten opzichte van 2018. Maar dat bedrag verdwijnt nog altijd in het niet de defensiebegroting voor 2019 van de VS van omgerekend maar liefst 610 miljard euro.

Het Pentagon heeft maandag het "langdurige partnerschap" tussen de VS en de Filipijnen nog eens benadrukt en daarbij gezegd dat er meer samenwerking moet komen tussen beide legers. In februari waarschuwde minister Mike Pompeo van Buitenlandse Zaken dat elke aanval op Filipijnse vliegtuigen of schepen in de Zuid-Chinese Zee op een antwoord van de VS kan rekenen.

"De toenemende Chinese aanwezigheid en militaire activiteiten in de Zuid-Chinese Zee bedreigen de Filipijnse soevereiniteit, veiligheid en daardoor ook de economische activiteiten net als die van de Verenigde Staten", zei Pompeo tijdens een gezamenlijke persconferentie in Manila.

China bouwt de afgelopen jaren gestaag aan zijn militaire aanwezigheid in de drukbevaren Zuid-Chinese Zee. Volgens een rapport van het Amerikaanse Ministerie van Defensie heeft Peking sinds 2013 bijna twaalf vierkante kilometer land ingenomen.

Satellietbeelden laten toenemende activiteiten zien in verschillende riffen bij de Spratly-eilanden, waaronder de installatie van helikopterplatforms, landingsbanen en radarstructuren, stelt The Council on Foreign Relations.

Maandag liet het Filipijnse Ministerie van Buitenlandse Zaken weten diplomatiek protest te hebben aangetekend tegen de aanwezigheid van honderden Chinese schepen vlakbij het door de Filipijnen geclaimde Thitu-eiland, dat deel uitmaakt van de Spratly-eilanden.

Lees hier meer over de gespannen relatie tussen de VS en China: