Afgelopen weekend begon de Tour de France, de belangrijkste wielerwedstrijd van het jaar.

Het is de plek waar iedere wielrenner wil schitteren, de plek waar de hele wereld over je schouder meekijkt. Dat laatste zorgde ervoor dat Peter Sagan – de Slowaakse ster van het peloton – de wedstrijd al na vier dagen moest verlaten.

Sagan is een opvallende verschijning in het peloton, niet alleen vanwege zijn lange haar maar ook vanwege zijn gedrag: bij vlagen is hij een ware clown op de fiets. Tot op heden pikte iedereen dat en leek hij onaantastbaar, omdat hij ongekende prestaties levert. Na gister zal de Slowaak zich toch iets minder de koning van het peloton voelen.

Tijdens de laatste meters van de vierde étappe maakt hij zich breed, waardoor de dertigvoudig étappewinnaar Mark Cavendish met ruim zestig kilometer per uur de ijzeren hekken in klettert. Wonder boven wonder houdt hij er alleen een gebroken schouderblad aan over, maar het betekent wel het einde van de Tour voor de renner.

De elleboog van Sagan duwt Cavedish de hekken in. Foto: ANP

De wielerwereld staat op zijn kop en noemt de actie van Sagan beschamend, schandelijk, idioot en levensgevaarlijk. In eerste instantie krijgt de renner een tijdstraf en worden er punten in mindering gebracht door de jury. Vlak daarna gebeurt er iets opvallends. De jury verandert van mening en legt de ultieme sanctie op: diskwalificatie.

Het is het gesprek van de avond en ook woensdag houdt het de gemoederen nog flink bezig. De Duitse sprinter André Greipel reageert na de finish furieus op de actie van Sagan: "Hij denkt dat hij de koning is, maar hij moet zich aan de regels houden." Even later krabbelt hij alweer terug en noemt hij de diskwalificatie een te zware straf.

De reactie van Greipel zie je bij meer mensen. Veel fans vinden het belachelijk wat er gebeurde, maar tegelijkertijd beseffen ze dat het eigenlijk altijd zo gaat bij een sprint. Dit keer ging het alleen gruwelijk mis. Om dan iemand meteen uit de koers te halen lijkt the day after toch wat zwaar gestraft.

Feit is dat Sagan vandaag niet meer aan de start verscheen en hij niet voor het zesde jaar op rij de Groene Trui kan verdedigen. Business Insider maakte een overzicht van de indrukwekkende carrière van de 27-jarige renner. Hieronder eerst nog even de actie van gisteren:


In 2010 wint Sagan de eerste étappe van de Ronde van Romandië. Later dat jaar wint hij ook het puntenklassement en twee étappes in Parijs-Nice en twee étappes in het puntenklassement in de Ronde van Californië. De 20-jarige Sagan meldt zich definitief aan de top.

Sagan wint de eerste étappe in de Ronde van Romandië. Foto: EPA


In 2011 komt hij in totaal elf keer als eerste over de streep. Hij behaalt voor het eerst een overwinning tijdens één van de drie Grote Rondes. Drie keer wint hij een étappe in de Ronde van Spanje. Dat hij niet alleen goed kan sprinten wordt ook duidelijk, hij wint de Ronde van Polen en Sardinië.

Sagan wint de twaalfde étappe van de Ronde van Spanje. Foto: EPA


In 2012 behaalt hij met twaalf zeges één zege meer dan het jaar ervoor. Dit is ook het jaar dat hij overwinningen boekt tijdens de belangrijkste wedstrijd van het jaar: de Ronde van Frankrijk. Hij wint drie étappes en de Groene Trui.

In Parijs op de Champs-Élysées na het behalen van de Groene Trui. Foto: EPA


Sagan weet niet van stoppen, in 2013 behaalt hij maar liefst 22 zeges. Hij wint onder andere étappes in de Rondes van Frankrijk, Californië, Zwitserland, Oman en Alberta. Ook wordt hij voor de derde keer op rij kampioen op de weg van Slowakije en pakt hij de eindoverwinning bij de semiklassieker De Brabantse Pijl.

Sagan wint De Brabantse Pijl. Foto: EPA


2014 is een jaar met iets minder overwinningen, zeven in totaal. Toch beleeft hij nog een aardig indrukwekkend jaar met de winst van het puntenklassement in de Tirreno-Adriatico en de Rondes van Californië, Zwitserland en Frankrijk.

Wederom op de Champs-Élysées samen met de andere winnaars. Foto: EPA


Het wordt een beetje een opsomming, maar toch, hiermee wordt des te meer duidelijk hoeveel deze man wint. In totaal pakt hij in 2015 tien zeges, de belangrijkste noemen we. Het eindklassement in de Ronde van Californië, de Groene Trui in de Ronde van Frankrijk en misschien wel het hoogtepunt in zijn carrière: wereldkampioen op de weg. Een jaar lang mag hij de regenboogtrui dragen.

Sagan komt, als hij de tijd heeft altijd op ludieke wijze over de finish, hier bij het WK in 2015. Foto: EPA


Vorig jaar was de Slowaak ook weer aardig op dreef met veertien overwinningen. Drie étappes en de Groene Trui in de Ronde van Frankrijk, de vijfde op rij inmiddels. Daarmee is hij bijna op gelijke hoogte met de Duitser Erik Zabel, die de Groene Trui zes keer won. Ook prolongeert hij in Doha zijn wereldtitel op de weg en komt hij in een illuster rijtje van meervoudig wereldkampioenen.


Tot nu toe behaalde hij dit jaar al zeven zeges, waaronder de derde étappe van Ronde van Frankrijk afgelopen maandag. Na het incident met Cavendish afgelopen dinsdag komt een abrupt einde aan zijn Tour. De kans om op gelijke hoogte te komen met Erik Zabel wordt een jaartje uitgesteld en de wielerfans zullen het zonder de excentrieke Slowaak moeten doen. Met de beslissing van de jury om hem de diskwalificeren is hij het overigens niet eens.


LEES OOK: Zo ziet de snelste fiets in de Tour de France eruit