De Amerikaanse president Donald Trump en de Turkse president Tayyip Erdogan liggen verbaal overhoop met elkaar. Maar Turkije krijgt steun van golfstaat Qatar.

De hoogste leider van Qatar, Tamim bin Hamad Al Thani, tweette woensdagavond: “In het kader van belangrijke gesprekken met zijn excellentie president Erdogan kondigen we vandaag een pakket van financieringen en investeringen aan ter waarde van 15 miljard dollar. Turkije heeft een productieve, sterke en robuuste economie.”

De Turkse president Erdogan sprak op zijn beurt via een tweet z’n dank uit voor de steun van Qatar.

De steun van Qatar is politiek saillant. Qatar ligt sinds in jaar zwaar overhoop met buurland Saudi-Arabië. En in dit conflict koos de Amerikaanse president Trump afgelopen jaar aanvankelijk vrij plomp de zijde van de Saudi’s.

Maar afgelopen april leek Trump 180 graden te zijn gedraaid: de Amerikaanse president ontving de leider van Qatar op het Witte Huis en sprak opvallend vriendelijke woorden. Vraag is hoe Trump reageert op de steun van Qatar voor Turkije.

Turkse lira herstelt

De Turkse lira herstelde donderdag opnieuw, na de flinke klappen van de afgelopen week en het dieptepunt dat maandag werd bereikt.

Tegenover de euro noteerde de lira donderdagochtend op 6,62 euro per lira, waarmee de Turkse munt binnen 24 uur een herstel van 2 procent had laten zien.

De spanningen tussen de VS en Turkije zorgden de afgelopen weken voor escalatie van de lira-crisis. De VS toonden zich verbolgen over de de weigering van Turkije om een Amerikaanse predikant vrij te laten; beide landen dreigen met forse importheffingen.

Onderliggend speelt in Turkije dat de inflatie uit de hand begint te lopen en dat de centrale bank talmt met het verhogen van de rente om dit gevaar te keren.

Eerder deze week kondigde de Turkse centrale bank een reeks maatregelen aan "om de economie te ondersteunen". Afgelopen woensdag greep de Turkse toezichthouder op het bankwezen ook in door de mogelijkheden te beperken voor Turkse financiële instellingen om speculatie op de koers van de lira te faciliteren.

Valutastrateeg Hussein Sayed van handelshuis FXTM gaf donderdag per mail aan: "Deze maatregelen bieden alleen op de korte termijn soelaas. De beleidsmakers moeten ook maatregelen nemen om problemen voor de langere termijn aan te pakken. (...). De inflatie loopt naar verwachting verder op de komende maanden. Turkije kampt met een tekort van 50 miljard dollar op de lopende rekening en moet meer dan 16 miljard dollar aan schulden aflossen in 2019. Beleggers zijn beducht dat de valuta-crisis uitmondt in een schuldencrisis."