Smartwatches met Android moeten deze zomer al in de winkels liggen. Daarmee is Google concurrent Apple voor.

Na de strijd om de broekzak verleggen fabrikanten van gadgets hun aandacht nu naar jouw pols. In 2014 moet de smartwatch definitief doorbreken bij het grote publiek.

Als dat lukt, komt dat bedrijven als Samsung, LG en Motorola goed uit. Zij zijn op zoek naar een nieuwe hit, nu de inkomsten uit smartphones iets teruglopen. De smartwatch moet de volgende goudmijn worden.

De asociale smartphoneverslaafde

De wens voor een slim horloge komt voort uit de toenemende smartphoneverslaving. Steeds meer mensen halen bij elk berichtje de telefoon tevoorschijn en turen vervolgens naar het scherm. Ook in gezelschap. En dat is asociaal, vinden sommigen.

Een oplossing is om de smartphone te verbannen uit je leven en de simkaart weer in de goede, oude Nokia te stoppen. Of om jezelf aan te leren de telefoon in de broekzak te houden.

Maar dat is geen oplossing voor mensen die wel constant op de hoogte willen blijven. Zij zoeken naar een manier om de stroom aan berichten op een soepele manier te integreren in het dagelijks leven.

Is een smartwatch de oplossing?

Een apparaatje om je pols, dat als verlengstuk van je telefoon werkt, zou weleens soelaas kunnen bieden. Op een smartwatch kun je bijvoorbeeld zien wie jou belt, sms't of twittert. Zo kun je middels een snelle blik op je 'uurwerk' besluiten of je direct moet reageren of dat het kan wachten. Dat is minder storend dan de smartphone tevoorschijn halen.

Of de consument op een slim horloge zit te wachten is nog maar de vraag. Smartwatches bestaan al jaren, maar hebben nooit massaal voet aan de grond gekregen. De huidige modellen zijn redelijk prijzig en beperkt in wat ze kunnen. Zo is zelfstandig bellen vaak onmogelijk; het horloge is via Bluetooth gekoppeld aan je smartphones.

Bovendien zijn de ontwerpen overwegend lomp; de consument wil een smartwatch die zoveel mogelijk op een normaal horloge lijkt, maar gadgetmakers hebben moeite om alle technologie in een kleine behuizing te proppen.

Galaxy Gear, Pebble en andere smartwatches

De Zuid-Koreaanse techgigant Samsung, dat veruit de meeste smartphones ter wereld maakt, waagde vorig jaar een poging met de Galaxy Gear. Onlangs onthulden ze daarvan de een verbeterde versie, waarvan het duurste model een adviesprijs van 299 euro heeft. Een behoorlijk smak geld voor een accessoires voor je smartphone.

Ook Sony heeft een smartwatchlijn, net als een reeks kleinere bedrijven die met slimme horloges aan de weg proberen te timmeren, sommigen als sinds 2006. Ook bedrijven als Nike en TomTom proberen een graantje mee te pikken met fitness- en sporthorloges.

De meest opzienbarende smartwatch komt van de Amerikaanse startup Pebble, dat via crowdfundingsite Kickstarter meer dan 10 miljoen dollar op wist te halen. Van het eerste model werden er 300 duizend verkocht. De opvolger is gemaakt van staal en is haast niet te onderscheiden van een normaal horloge. Een enorme sprong voorwaarts qua design.

Google onthult Android Wear

Nu doet ook Google een duit in het zakje. Dinsdag onthulde het bedrijf een nieuwe versie van besturingssysteem Android, dat speciaal gemaakt is voor smartwatches.

Met Android Wear kun je volgens Google je horloge bedienen met je stem, à la Google Now. Ook kun je notificaties van je smartphone doorsturen naar je pols. En natuurlijk ontbreken de fitness-toepassingen niet.

In de onderstaande video geeft Google een indruk van hoe je de smartwatch in het dagelijks leven kunt gebruiken.

Een besturingssysteem is mooi, maar dat moet wel ergens op draaien. Dus kondigden Motorola en LG dinsdag meteen twee smartwatches aan. Wat opvalt is dat Android Wear zowel geschikt is voor ronde als vierkante schermen.

Het internethorloge van Motorola moet deze zomer al in de winkels liggen. Daarmee is Google waarschijnlijk eerder dan concurrent Apple, dat ook aan een smartwatch werkt maar daarbij naar verluidt vertraging heeft opgelopen.

Eerlijk is eerlijk, de afbeeldingen van de Moto 360 en de LG G Watch wekken hoge verwachtingen. Vooral de smartwatch van Motorola ziet er aanlokkelijk uit.

Moto 360

Moto 360 Cafe

Moto360__Metal_RGB

Moto 360_Map

LG G Watch

lg smartwatch

Oops! We could not locate your form.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl