Het leek er lange tijd op dat de Nederlandse staat winst ging maken op de verkoop van verzekeraar ASR, maar door de rentelasten op de staatsschuld blijft er onder de streep toch een verlies over.

De rekensom is niet heel moeilijk en wordt door het ministerie van Financiën zelf al opgezet: tot de verkoop van vandaag bracht het naar de markt brengen van 79,5 procent van de aandelen een bedrag van 2,75 miljard euro op.

Vandaag komt daar nog 1,018 miljard bij, meldt het NLFI. Daar komen nog dividenduitkeringen bij van 0,63 miljard euro bij, maar de staat maakte ook nog kosten van 0,88 miljard euro in de vorm van extra rentelasten op de staatsschuld door de verkoop van ASR.

Na een simpele optel- en aftreksom komt er een opbrengst van de verkoop van 3,518 miljard euro uit. Aangezien de staat ooit 3,65 miljard betaalde om ASR over te nemen, blijft er onder de streep een verlies van 132 miljoen euro over.

Eerder leek het bijna niet mis te kunnen gaan dat de staat winst zou gaan maken op ASR, maar dat was even buiten de rentelasten gerekend die de staat moest maken.

ASR kan verder

De staat neemt het relatief kleine verlies overigens voor lief. "De staat is geen belegger", zegt minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem in een reactie. "We moesten tijdens de crisis in 2008 financiële instellingen redden vanwege de risico’s voor het financiële systeem in Nederland. Maar we hebben altijd op het standpunt gestaan dat banken en verzekeraars weer worden verkocht zodra de omstandigheden zich daarvoor lenen."

ASR zelf kan nu ook weer helemaal zelfstandig verder, al zat de verzekeraar ook zeker niet stil. Deze week nog maakte het bedrijf bekend de Nederlandse tak van Generali over te nemen. En topman Jos Baeten liet daarbij ook weten dat hij verder uit wil breiden, vooral bij schadeverzekeringen.

Ook analisten zijn te spreken over de positie van ASR. ING verhoogt het koersdoel van de verzekeraar van 37,50 euro naar 39 euro en handhaaft het koopadvies en de positie op de Benelux-favorietenlijst van de bank.

ASR koerst donderdagochtend kort na opening op 34,24 euro dankzij een plus van 0,5 procent. In de afgelopen 12 maanden is ASR 85 procent in waarde gestegen.

Auteur: Leon Brandsema

LEES OOK OP FINANZEN.nl