Een boek publiceren is niet eenvoudig. De verhalen van auteurs die lang moesten proberen en proberen, voordat ze succes boekten bij een uitgever, zijn in zekere zin inspirerend.

Want Stephen King, Paul Auster en J.K. Rowling hebben één ding gemeen: ze deden er jaren over voordat ze een uitgever wisten te overtuigen.

Het idee hierachter is romantisch, want de underdog – de onbegrepen schrijver – ontpopt zich uiteindelijk tot een schatrijke beroemdheid. Gelukkig vertrouwden ze niet op de mening van vele redacteuren bij uitgevers, want anders zou de wereld toch een tikkeltje minder verlicht zijn.

Daarmee willen we niet beweren dat je nooit op andermans oordeel zou mogen vertrouwen. Soms hebben anderen ook echt gelijk als het gaat over je werk of gedrag. Of dat nou gaat over de kwaliteit van je schrijfwerk of dat je te hard onderhandelt op het werk.

De vraag is dus: hoe weet je wanneer je op iemands mening kan varen? Wanneer is advies goed om aan te nemen?

De auteur van het immens populaire boek Eten, Bidden, Beminnen Elizabeth Gilbert heeft een handige, stapsgewijze leidraad.

Ze schrijft op Oprah.com over de vier vragen die ze zichzelf stelt als ze advies krijgt:

  1. Vertrouw ik het beoordelingsvermogen en de voorkeuren van deze persoon?

  2. Begrijpt deze persoon wat ik probeer op te bouwen?

  3. Wil deze persoon werkelijk dat ik succesvol ben?

  4. Is deze persoon in staat om me 'de waarheid' te zeggen op een invoelende manier?

Gilbert, die 'jarenlang een enorme berg aan afwijzingen verzamelde' voordat ze een gevierde auteur werd, schrijft dat ze die vragen altijd erbij pakte om te beslissen aan wie ze haar werk zou voorleggen. Tegelijkertijd werken deze vragen net zo goed in haar persoonlijke leven.

Doen wat je graag doet - zelfs als mensen het eindproduct niet kunnen waarderen - telt altijd. In haar TED-praatje uit 2014 vertelde Gilbert over het proces dat ze doorliep bij het schrijven van haar tweede boek. Ze was bang dat het op een teleurstelling zou uitdraaien, zowel voor de lezers van Eten, Bidden, Beminnen als voor haarzelf.

In de woorden van Gilbert zelf 'flopte' dat boek, Toewijding, ook al stond het meer dan een kwartaal bovenaan de lijsten van best verkochte boeken. Dat het boek minder succesvol zou worden dan de voorganger - daar was ze op voorbereid.

"Het was ok", zei ze op het TED-podium. "Ik wist dat ik de vloek doorbroken had en mijn weg weer gevonden had om te schrijven, puur voor de toewijding die ik ervoor voel."

Lees het artikel op Oprah.com