Wat zijn de rijkste en armste postcodegebieden van Nederland? Z24 zocht het uit. Plus de salaristool: wat verdient men bij jou in de buurt.

Veel mensen stemmen op z’n minst deels met hun portemonnee, ook bij de gemeenteraadsverkiezingen van aanstaande woensdag. Natuurlijk, iedereen heeft idealen, maar je eigen financiële situatie speelt doorgaans ook een rol bij de beslissing om op een bepaalde partij te stemmen.

Z24 kijkt in samenwerking met UNIT4, leverancier van salarisdiensten en -software waarmee 3,1 miljoen verloningen per maand worden verwerkt, naar de meest en minst welvarende inkomensgebieden van Nederland.

In welke postcodegebieden is het bruto maandinkomen onder werkenden het hoogst en het laagst? Daarbij kijken we vanwege privacyredenen niet dieper dan de eerste drie cijfers van een postcodegebied. Ook zijn enkele gebieden waar UNIT4 relatief weinig salarisgegevens verwerkt niet meegenomen in de analyse.

Gemiddeld bruto maandsalaris: 2.770 euro

Gemiddeld verdient een werkend persoon 2.770 euro bruto per maand, blijkt uit de gegevens van UNIT4. Het mediane inkomen ligt op 2.420 euro per maand. Dat is de middelste waarde; 50 procent van de personen verdient meer, 50 procent verdient minder. Op jaarbasis liggen de mediaan en het gemiddelde hiermee op respectievelijk 29.400 euro en 33.240 euro, wat in lijn is het modale inkomen in Nederland.

Zoals aangeven ligt het gemiddelde bruto salaris een stuk hoger dan het middelste loon. Daaruit valt te concluderen dat er in de rijkste gebieden maandelijks flink meer geld binnenkomt dan in de armere regio's. En dat klopt ook.

De rijkste postcodes

Het rijkste postcodegebied is — hoe kan het ook anders — Wassenaar, waar de inwoners gemiddeld per maand bijna 6.000 euro bruto op hun bankrekening bij kunnen schrijven. De andere namen in de top 10 zijn ook usual suspects, met hier en daar een verrassing.

Bloemendaal, ook een vaste gast op dergelijke lijstjes, ontbreekt. Dat komt doordat we alleen naar de eerste drie cijfers van de postcode kijken. Daardoor valt Bloemendaal (2061) in hetzelfde gebied als bijvoorbeeld Spaarndam en Spaarnwoude (2063-2065), en dat trekt het gemiddelde omlaag. Dit laat meteen zien dat postcodes soms eigenaardige grenzen hebben, die niet lopen volgens gemeente- of wijkgrenzen.

Bekijk hier de 10 rijkste postcodes van Nederland

De armste postcodes

Aan de onderkant van de loonlijst staan met name wijken in grote steden als Den Haag, Groningen en Nijmegen. Op de onderste drie plekken is Groningen zelfs twee keer te vinden.

Bekijk hier de 10 armste postcodes van Nederland

Dit verdient men bij jou in de buurt

Wil je weten wat werkenden gemiddeld verdienen bij jou in de buurt? Zoek dan jouw viercijferige postcode op met de onderstaande tool. Wil je zien hoe jouw postcodegebied eruitziet, kijk dan op deze kaart van Geodan.nl.

Lees ook

Gemeenteverkiezingen: in armste gemeenten klinkt protest luider dan in rijkste

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl