De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson is duidelijk tijdens zijn bezoek in Italië, kort voor zijn reis naar Moskou: Rusland, sta aan de kant van de VS als het gaat om Syrië, of omarm Iran, de militante groep Hezbollah en de Syrische leider Bashar al-Assad.

 

Rusland moet “zijn onbetrouwbare partner Bashar al-Assad” laten vallen, zei Tillerson dinsdag.

Tillersons bezoek aan zijn Russische collega Sergej Lavrov volgt op het recente Amerikaanse bombardement op de Syrische luchtmachtbasis al-Shayrat. Daardoor is volgens Washington een vijfde van alle Syrische gevechtsvliegtuigen verwoest. Het Kremlin is woedend over de aanval op een bondgenoot.

Bondgenoten

Het Kremlin en de Assads zijn trouwe bondgenoten sinds Hafez al-Assad (1930-2000) in 1970 de macht greep. Op verzoek van de huidige president Assad greep Rusland in september 2015 militair in, om het bewind van Assad voor de ondergang in de burgeroorlog te behoeden.

De Syrische minister van Buitenlandse Zaken, Wallid al-Muallem, bezoekt Rusland op zeer korte termijn, liet de ambassadeur van Syrië in Moskou dinsdag weten. Volgens het Kremlin voeren eind deze week Rusland, Syrië en Iran overleg over de strijd in Syrië.

Tillerson onderstreepte dat de VS in de eerste plaats de terreurgroep IS willen bestrijden. De aanval op al-Shayrat was volgens Washington een straf voor een luchtaanval met chemische wapens die Syrische vliegtuigen vanaf die basis zouden hebben gedaan op Khan Sheikhoun in de provincie Idlib. Rusland en Syrië bestrijden de lezing. Ze stellen dat het gif dat circa 85 mensen doodde, uit een werk- en opslagplaats van jihadisten kwam.

Bezoek aan Italië

De Amerikaanse bewindsman is naar het Italiaanse Lucca gegaan voor een conferentie maandag en dinsdag van de G7, een praatgroep van zeven vooraanstaande westerse mogendheden (Canada, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Japan en de VS). De G7 liet dinsdag weten achter de Amerikaanse aanval in Syrië te staan. Maar de groep wil wel samen met Rusland naar het eind van de burgeroorlog in Syrië streven.

Een voorstel van de Britse minister Boris Johnson voor meer sancties tegen Rusland en Syrië haalde het niet. "Rusland in een hoek drijven is verkeerd'', volgens Johnsons Italiaanse collega Angelino Alfano.

LEES OOK: ‘Geen enkel kind van god zou onder deze horror hoeven te lijden’: Bekijk Trumps volledige statement over Syrië