De kansen van John de Mol op een overname van mediaconcern Telegraaf Media Groep (TMG) lijken verkeken. De mediamagnaat ving dinsdag bot bij de Ondernemingskamer van de rechtbank in Amsterdam.

De rechter wees een verzoek tot het aanstellen van een onafhankelijke commissaris bij TMG af. Die had de overnamestrijd tussen het Talpa van De Mol en de Belgische tegenstrever Mediahuis mogelijk een nieuwe wending kunnen geven.

De Mol voelt zich benadeeld omdat de commissarissen van TMG begin maart steun betuigden aan het bod van concurrent Mediahuis, terwijl hij een hoger bod op TMG in het vooruitzicht heeft gesteld.

Volgens De Mol was er geen sprake van een gelijk speelveld bij TMG, ook omdat grootaandeelhouder en TMG-commissaris Guus van Puijenbroek samen optrekt met Mediahuis.

Bovendien zijn twee bestuursleden van TMG begin deze maand geschorst, omdat ze niet instemden met de steun die de commissarissen gaven aan het overnamebod van Mediahuis. De bestuurders wilden geen voorkeur uitspreken, maar verder onderhandelen met Mediahuis en diens concurrent Talpa.

Talpa zou de bestuurders hebben beloofd dat ze aan mogen blijven bij een overname. Volgens de commissarissen probeerden ze daarom uit eigenbelang Mediahuis en partner VP Exploitatie (VPE) “uit te putten”, zodat zij zich uiteindelijk zouden terugtrekken.

De TMG-commissarissen achten het bod van Talpa kansloos omdat Mediahuis en VPE hun belang van 60 procent onder geen beding aan De Mol willen verkopen.

Lees ook op Business Insider