Nederland gaat onder leiding van de TU Delft werken aan de bouw van een volgende generatie computer: de kwantumcomputer. Hiervoor richten wetenschap, bedrijfsleven en de overheid samen het instituut QuTech op.

Dit maakt minister Kamp van Economische Zaken woensdag bekend tijdens de innovatieconferentie 2013.

QuTech is het resultaat van samenwerking op het gebied van innovatie. “De beste onderzoekers werken samen met de meest innovatieve ondernemers en de overheid om een revolutionaire techniek door te ontwikkelen tot nieuwe producten”, aldus Kamp.

“Dit kan leiden tot nieuwe maatschappelijk relevante producten en diensten, zoals het voorspellen van de werking van medicijnen. En natuurlijk voor meer inkomsten en banen in Nederland.”

Wat is een kwantumcomputer?

De kwantumcomputer maakt gebruik van het bijzondere fenomeen dat elementaire deeltjes een kwantumtoestand hebben. Dat betekent dat ze tegelijkertijd in verschillende toestanden kunnen verkeren.

In een kwantumcomputer is een kwantumbit tegelijkertijd 1 én 0, in plaats van 1 of 0 zoals in een gewone computer. Dat stelt de computer in staat rekenproblemen met extreem veel variabelen razendsnel op te lossen.

Om een simpel voorbeeld te geven van een kwantumcomputer ten opzichte van een normale computer, kan de volgende situatie worden geschetst. Er zijn tien deuren. Achter een van die deuren ligt een appel. De vraag is achter welke deur? Stel, de appel ligt achter deur nummer vijf. Een normale computer zal eerst stuk voor stuk deur een tot en met vier openen. Een quantumcomputer opent alle deuren tegelijk en zal dus al na de eerste cyclus de appel achter deur nummer vijf vinden.

Zie ook de onderstaande video van de Australische natuurkundige Derek Muller over de kwantumcomputer.

De nieuwe computer waar QuTech aan gaat werken moet over 15 jaar realiteit kunnen zijn. Dat zou een doorbraak betekenen op veel terreinen, waaronder in de geneeskunde. Zo is een kwantumcomputer in staat de werking van medicijnen per individu uit te rekenen. Ook wordt het makkelijker om de eigenschappen van bepaalde materialen en bodemlagen te berekenen en te voorspellen.

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl