De afgelopen jaren kwam Apple telkens met een nieuw ontwerp iPhone een jaar voordat hij een echte upgrade kreeg – en dat nieuwe model kreeg dan steevast de toevoeging “S”.

Afgelopen jaar brak Apple met die traditie met de iPhone 7, die geen echt ander design kreeg. Maar in de komende twee jaar lijkt Apple helemaal te gaan breken met het update-ritme, meldt Nikkei.

Apple zou in 2018 drie nieuwe iPhones willen uitbrengen. Alle drie krijgen ze een zogeheten OLED-scherm, dat superieure technologie bevat met donkerder zwart en minder energie verbruikt.

Maar eerst komt Apple naar verwachting dit jaar nog met een premium-model dat bij gebrek aan een betere omschrijving toch iPhone 8 wordt genoemd. Dat model heeft een geheel nieuw design zonder startknop, mét OLED-scherm, en zal in de VS waarschijnlijk meer dan 1000 dollar gaan kosten.

Voor de gewone man komen er volgens de geruchten twee beter betaalbare modellen op de markt, die lijken op de huidige iPhone 7 en iPhone 7 Plus.

iPhone in 2018

Voor 2018 is het plan om OLED-schermen op alle drie de modellen te introduceren. Apple is volgens Nikkei begonnen met het ontwerpen van die iPhones.

De kanttekening bij dit laatste bericht is dat er een tekort is aan OLED-schermen, die ook worden gebruikt in de duurdere Samsung-modellen.

Apple heeft tientallen miljoenen OLED-schermen nodig, waardoor andere bedrijven wel eens naast dit belangrijke onderdeel kunnen grijpen.

Op dit moment is Samsung Display het enige bedrijf dat op grote schaal OLED-schermen maakt voor smartphones, maar andere bedrijven zijn hun productie aan het opschroeven, waaronder bedrijven die onder Foxconn vallen. Foxconn zal alle nieuwe iPhones van dit jaar in elkaar zetten, schrijft Nikkei.

Het is in elk geval duidelijk dat Apple zijn hele productlijn flink door elkaar schudt en zich daarbij richt op de nieuwe generatie schermen.

In 2019 moeten vrijwel alle iPhones OLED-schermen hebben. Hoe Apple die nieuw ontworpen iPhones gaat noemen zal op één van de beroemde events duidelijk worden.

"We gaan het nu niet hebben over wat we gaan doen in 2019, 2020 en 2021. Niet omdat we dat niet weten, maar omdat we daar niet over willen praten", zei Apple-topman Tim Cook in juni.