De voormalig premier van Noorwegen, Kjell Magne Bondevik, is dinsdag een uur vastgehouden op Washington Dulles International Airport door de douane.

Hij mocht het land niet direct in omdat hij in 2014 een bezoek had gebracht aan Iran, bericht de Amerikaanse zender WJLA.

Bondevik was de Noorse premier van 1997 tot 2000 en van 2001 tot 2005 – iets dat ook in zijn diplomatenpaspoort vermeld staat. Hij heeft als premier zowel president Bill Clinton als president George W. Bush bezocht in het Witte Huis.

“Ik was verrast en geïrriteerd”, aldus de ex-premier. “Natuurlijk snap ik de angst om terroristen je land binnen te laten, maar het zou duidelijk moeten zijn dat ik geen enkel gevaar vorm voor de Verenigde Staten.”

Maatregel van Barack Obama

De veiligheidsmaatregel heeft niets te maken met het nieuwe beleid van Donald Trump, zo vertelde de douane tegen de voormalige premier van Noorwegen. Een wet die Barack Obama in 2015 tekende naar aanleiding van terroristische aanvallen in Californië zou de oorzaak zijn van de extra controle.

Door de wet worden reizigers uit landen die geen visum nodig hebben - zoals Noorwegen en ook Nederland - extra gecontroleerd wanneer zij na 2011 in Irak, Iran, Soedan, Syrië, Libië, Somalié of Jemen zijn geweest.

Er worden wel uitzonderingen gemaakt op die regel, zo vermeldt de website van het Amerikaanse overheid. Vooraf is Bondevik door de Amerikaanse ambassade verteld dat zijn paspoort voldoende zou moeten zijn om het land in te komen. Amerika zou zich volgens de oud-premier moeten afvragen wat dit voor effect heeft op de reputatie van de Verenigde Staten.

Bondevik is tegenwoordig de directeur van mensenrechtenorganisatie The Oslo Center. Hij vloog naar Washington om aanwezig te zijn bij het National Prayer Breakfast, waar Donald Trump ook aanwezig was.