“Stap op de fiets.” Het is het mantra van Max Levchin, een van de oprichters van betalingsdienst PayPal.

In een uitzending van Succes! How I Dit It, een podcast van Business Insider, vertelt Levchin over de gedachte achter zijn gezondheidsregime. Waar hij zich bijna maniakaal streng aan houdt.

Die gedachte in één woord: consistentie.

“Ik ga op zoek naar een routine die me bevalt en houdt me daar obsessief aan”, vertelt Levchin. “Als ik een dag mis, voelt dat heel onprettig. Het belangrijkste in gedrag is om ervoor te zorgen dat je handelingen een gewoonte worden. Als je ervoor zorgt dat die handelingen gezond zijn, is het makkelijk.”

Voor de PayPal-man betekent dat elke ochtend sporten, maar wel in redelijkheid. “Mijn gewoonte is om ‘elke dag op een fiets te zitten’. Al sla ik weleens over omdat ik op reis ben of ziek. Maar meestal is het een kwestie van opstaan, op de fiets stappen en rijden. Dat doe ik dus.”

Jarenlang was Levchin ontzettend fanatiek als het aankwam op zijn gezondheid, schreef Men's Fitness. De geboren Oekraïner was obsessief in zijn pogingen om zijn prestaties te verbeteren. Volgens Men's Fitness had Levchin chronische bronchitis en astma en zeiden de Oekraïense artsen tegen zijn moeder dat hij niet ouder zou worden dan 7 jaar.

Als een gewoonte routine wordt, komt het niet meer aan op wilskracht

Levchin is niet de eerste persoon die zweert bij de kracht van routine als het aankomt op het in stand houden van gezonde routines. Gretchen Ruben, een bestsellerauteur onderzocht het thema voor haar boek 'Better Than Before' (2915).

"Als ik iets vier dagen in de week probeer te doen, dan ben ik een hoop tijd kwijt met mijn innerlijke strijd over wanneer ik het ga doen, vandaag, morgen, overmorgen. Start de week op zondag of maandag? Telt vandaag mee? Het is vermoeiend", schreef ze in een LinkedIn blog.

"Als ik iets elke dag doe, wordt het een gewoonte."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl