De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft nu zelf ook gezegd dat ze afstand doet van haar CDU-voorzitterschap na het massale stemmenverlies bij de verkiezingen in de deelstaat Hessen van zondag. Zij liet weten alleen nog kanselier te blijven tot het einde van haar zittingsperiode. Eerder lieten partijbronnen haar plannen al doorschemeren.

Merkel zei op een persconferentie na een vergadering van de partijleiding dat ze bij de volgende Bondsdagverkiezing, die gepland staat voor 2021, niet meer als topkandidaat wil meedoen. Ze zei ook dat ze niet langer op zoek is naar een ander politiek ambt.

Merkel zei dat ze na de zware verliezen van de Berlijnse regeringspartijen bij de staatsverkiezingen in Hessen zondag en in Beieren op 14 oktober niet zomaar tot de orde van de dag kan overgaan.

In december staat op het congres van de CDU in Hamburg de verkiezing van het federaal bestuur op het programma. Merkel is sinds 2000 CDU-leider en sinds 2005 bondskanselier.

Tot nu toe heeft Merkel altijd verklaard dat het partijvoorzitterschap en het kanselierschap bij dezelfde persoon moeten liggen. Als de machtigste vrouw van Europa het voorzitterschap van haar eigen partij al dit jaar opgeeft, kan een begin worden gemaakt met een leiderschapswissel bij de CDU.

Voormalig CDU/CSU-fractieleider Friedrich Merz wil zich kandidaat stellen voor het CDU-voorzitterschap. Het Duitse persbureau heeft dit maandag uit kringen rond Merz vernomen. De voormalige rivaal van Merkel had zich de afgelopen jaren teruggetrokken uit de actieve politiek.

Merkel: ooit de machtigste vrouw ter wereld

Het tijdschrift Forbes riep haar ooit uit tot machtigste vrouw ter wereld. Maar sinds de laatste Duitse verkiezingen, waar ze nog een vierde termijn als Bondskanselier uit het vuur sleepte, is haar gezag tanende. Dat werd afgelopen weekend nog eens bevestigd bij de deelstaatverkiezing van Hessen.

De christendemocratische CDU en sociaaldemocratische SPD kregen daar zware klappen te verduren. Merkels CDU kreeg 27 procent van de stemmen, de slechtste uitslag sinds 1966. De grote winnaars waren de Groenen en Alternative für Deutschland (AfD).

Angela Dorothea Merkel werd in 2005 de eerste vrouwelijke, de eerste Oost-Duitse en de jongste bondskanselier ooit van de Bondsrepubliek. Ze was een groot voorstandster van de Duitse hereniging, die in 1990 werd bezegeld. Na de eerste verkiezingen van het herenigde Duitsland kwam ze voor de christendemocratische CDU in het parlement. In 1991 kreeg ze haar eerste ministerspost.

Als bondskanselier werd ze geroemd om haar zakelijke regeerstijl. Binnen de Europese Unie speelde ze vaak een leidende rol. In de Griekse schuldencrisis nam ze nadrukkelijk het voortouw.

Bij de toestroom van vluchtelingen uit het Midden-Oosten en Afrika koos Merkel voor een uitgesproken gastvrij beleid. In een televisie-interview zei ze dat ze wordt gedreven door "een overtuigd protestantisme dat ook in de vluchteling de naaste ziet". Maar haar bekende uitroep "wir schaffen das" kwam haar nadien op veel kritiek te staan.

LEES OOK: Het kabinet van VVD-premier Mark Rutte pakt ook rijkere mensen – op deze 4 manieren