Voormalig president Barack Obama is een drukbezet man. Hij spreekt op evenementen over de hele wereld, is zijn memoires aan het schrijven en heeft een groot contract getekend met Netflix om programma’s te gaan maken. Het leven van Obama na het Witte Huis is erg druk en erg lucratief.

Al zijn bezigheden dragen samen met het pensioen van honderdduizenden dollars dat alle voormalige presidenten ontvangen, flink bij aan het vermogen van de Obama’s. Dat wordt op dit moment geschat op zo’n 40 miljoen dollar.

Obama besteedt veel geld aan goede doelen,  vakanties in landen met lekker weer en aan de opleiding van zijn dochters. Zo geeft hij zijn fortuin uit:


De Obama’s betraden het Witte Huis in 2008 met een netto-vermogen van 1,3 miljoen dollar. Sindsdien is het naar schatting gegroeid met zo’n 40 miljoen dollar.

Foto: AP

Bronnen:American University, CNN Money,GoBankingRates


Van 2005 (toen Obama aantrad als senator) tot 2016 hebben de Obama's in totaal 20,5 miljoen dollar verdiend aan zijn overheidssalaris, boekinkomsten, investeringsopbrengsten en het inkomen van Michelle bij de University of Chicago Hospitals voordat ze first lady werd.

Foto: Chip Somodevilla / Getty Images

Bron: Forbes


Obama verdiende als president 400.000 dollar per jaar en ontvangt nu als voormalig president een pensioen van 200.000 dollar per jaar.

Foto: Milos Bicanski/Getty Images

Source: GoBankingRates


Het leeuwendeel van zijn fortuin komt uit boeken. Obama verdiende tussen 2005 en 2016 in totaal 15,6 miljoen aan voorschotten en royalty's voor zijn boeken "The Audacity of Hope" en "To Thee I Sing: A Letter to My Daughters" en aan royalty's voor "Dreams From My Father", schreef Forbes op basis van zijn belastingformulieren en andere financiële documenten.

Foto: Solaris Images/Getty Images

Bron: Forbes


En de lucratieve carrière van Obama als auteur is nog lang niet voorbij. Hij en Michelle hebben in 2017 contracten voor boeken getekend die gezamenlijk minstens 60 miljoen dollar waard zijn.

Foto: Chip Somodevilla/Getty Images

Bron: Business Insider


En boeken vormen niet de enige media-activiteiten van de Obama's. Ze hebben onlangs ook een overeenkomst getekend met Netflix om programma's te gaan maken. En hoewel er geen financiële details bekend zijn gemaakt, meldt The New York Times dat eerdere vergelijkbare deals tientallen miljoenen dollars waard waren.

Foto: Mark Wilson/Getty Images

Bron: The New York Times


Sinds zijn aftreden als president heeft Obama ook zo'n 400.000 dollar verdiend als spreker bij evenementen.

Foto: Scott Olson/Getty Images

Bron:CNBC


Volgens schattingen van American University kunnen de Obama's in hun leven na het presidentschap in totaal zo'n 242,5 miljoen dollar gaan verdienen. Zo hebben ze hun geld tot nu toe besteed...

Foto: Jonathan Ernst/Reuters

Bron:American University


De Obama's denken aan de lange termijn als het om geld gaat. In 2007 begon Obama met spaarplannen genaamd 'Bright Directions Age-Based Growth Plans' om de opleidingen van Malia en Sasha te kunnen betalen. Malia is afgelopen najaar begonnen aan Harvard.

Foto: Pool/Getty Images

Bron:Business Insider


De Obama's hebben ook geïnvesteerd in vastgoed. Ze hadden een huis nodig nadat ze het Witte Huis verlieten en kochten voor 8,1 miljoen dollar een herenhuis van ruim 760 vierkante meter in Washington dat ze eerder huurden.

Foto: Pool/Getty Images

Bron: The Washington Post


Op het moment van aankoop was het het op een na duurste huis van de wijk, het is net iets goedkoper dan het voormalige textielmuseum dat Jeff Bezos heeft omgeturnd in een luxe woonhuis.

Foto: Harrison Jacobs/Business Insider

Bron: The Washington Post


Naast hun nieuwe woning in Washington hebben de Obama's ook nog altijd hun huis in Chicago dat ze in 2005 voor 1,65 miljoen dollar kochten. Ze namen een hypotheek van 1,3 miljoen dollar en het huis is nu zo'n 2,5 miljoen dollar waard.

Foto: Getty Images

Bron:Chicago Tribune,Cook County Assessor, Cook Country Record of Deeds


De Obama's zijn sinds hun vertrek uit het Witte Huis ook meerdere keren op vakantie geweest. Ze gingen eerst naar het zuiden van Californië en daarna naar Necker Island waar Obama kitesurfend werd gezien met Richard Branson.

Foto: Getty Images

Bronnen: Business Insider, TIME


Obama ging ook op bezoek in zijn thuisstaat Hawaï en naar het eiland Tetiaroa in Frans-Polynesië, waar hij verbleef in het luxe resort The Brando. Een nachtje daar in een villa met één slaapkamer kost al gauw 3.034 tot 4.318 dollar.

Foto: Chris Carlson/AP Photos

Bron:TIME,The Brando


De Obama's zijn ook gezien op het jacht van David Geffen samen met Oprah Winfrey, Tom Hanks en Bruce Springsteen. Ook is hij gespot tijdens wijnproeven in Toscane en raften in Indonesië.

Foto: Antara Foto Agency/Reuters

Bronnen: Business Insider, TIME


'The General Services Administration' moet voormalig presidenten voorzien van genoeg geld om te reizen en voor zakelijke uitgaven, dus is het moeilijk te zeggen hoeveel van hun eigen geld de Obama's hebben besteed aan hun vakanties.

Foto: Jacquelyn Martin/AP Photos

Bron: Business Insider


We weten wel dat kleding niet is inbegrepen bij het presidentiële pakket.

Foto: Reuters

Bron: Business Insider


Michelle staat zowel bekend om haar dure designkleding van Naeem Khan en Versace als om haar casual stijl. Ze wordt regelmatig gezien in betaalbare merken als J.Crew, Target en Converse.

Foto: MediaPunch/AP Photos

Bron:The New York Times,Business Insider


De Obama's geven ook een aardig deel van hun geld uit aan goede doelen. Van 2009 tot 2015 hebben ze 1,1 miljoen dollar besteed aan hulporganisaties.

Foto: Pool/Getty Images

Bron: Forbes


Ze gaven onder andere geld uit aan organisaties voor Afro-Amerikanen, veteranen, daklozen en bestrijding van ziektes. Meer dan de helft van hun donaties ging naar organisaties voor kinderen.

Foto: Pool/Getty Images

Bron:Forbes


Obama heeft alle opbrengsten van zijn kinderboek "Of Thee I Sing: A Letter To My Daughters" gebruikt voor studiebeurzen voor kinderen van gewonde of gesneuvelde militairen. Die leverde tussen 2009 en 2015 392.000 dollar in totaal op.

Foto: Pool/Getty Images

Bron: Forbes


Maar de grootste donatie van Obama tot nu toe was de Nobelprijs voor de Vrede van 1,4 miljoen dollar die hij in zijn geheel heeft weggeven aan goede doelen.

Foto: Pool/Getty Images

Bron:Business Insider

LEES OOK: De opkomst van CEO Tim Cook van Apple – de leider van de eerste ‘trillion dollar company’ ooit in de VS