Yernaz Ramautarsing, de nummer twee op de Amsterdamse lijst van Forum voor Democratie (FVD0) trekt zich terug. Dat maakte hij zaterdag op het Twitteraccount van de partij bekend, nadat er ophef was ontstaan over zijn uitspraken over homo’s.

“De afgelopen dagen is in de media consternatie ontstaan over opmerkingen die ik enige tijd geleden heb gemaakt in een besloten WhatsApp groep waar jongeren van diverse partijen over tal van onderwerpen van gedachten wisselden. In reactie op deze consternatie heb ik besloten om me – in het belang van FVD – terug te trekken als kandidaat voor Forum voor Democratie voor de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam.”

Ramautarsing heeft in een discussiegroep via Whatsapp een betoog gesteund dat homorechten de samenleving dommer hebben gemaakt, meldde De Telegraaf vrijdagavond. “Dat is gebaseerd op de notie dat homo’s relatief hoger IQ hebben en op moment dat zij zich niet voortplanten de hele samenleving daar dus ‘dommer van wordt’. Geen haat gewoon feiten”, citeerde de krant een appbericht van Ramautarsing in de groep.

De Telegraaf gaf geen precieze context, maar Ramautarsing leek te suggereren dat het beter is als homo’s zich wel voortplanten en dat homorechten daarvoor een obstakel vormen.

In de toelichting van zaterdag zegt Ramautarsing echter: “Tijdens de openbaar geworden discussies heb ik advocaat van de duivel gespeeld en stellingen betrokken waar ik niet, althans zeker niet geheel, achter sta. Ik verkeerde in de veronderstelling dat het hier een vrije en vrijblijvende uitwisseling van ideeën betrof, maar dat blijkt achteraf een verkeerde inschatting te zijn geweest waarvoor ik de consequenties op me neem. Met name wil ik hierbij afstand nemen van de stelling dat ‘homorechten de samenleving dommer’ hebben gemaakt. Dit is beslist geen standpunt dat ik onderschrijf – en al helemáál geen standpunt van FVD! – en ik heb spijt dat de suggestie is ontstaan dat dit wél zo zou zijn”, schrijft hij.

De Telegraaf heeft de beschikking over een deel van de gespreksgeschiedenis van de groep, die het grootste deel van de tijd ‘polariserende politici’ zou worden genoemd en waarin met linkse en rechtse jongeren fel zou worden gediscussieerd, en screenshots van andere delen in handen.

Ramautarsing, die eerder in een interview de omstreden uitspraak deed dat Nederlanders met een donkere huidskleur minder intelligent zijn dan andere rassen, liet in de Whatsapp-discussie ook blijken dat hij vindt dat het blanke ras meer aan zelfbehoud moet doen.

Blanken beschermen zichzelf onvoldoende

Over blanke mensen die zijn stellingen over zelfbehoud niet onderschrijven, stelt Ramautarsing in de Whatsapp-discussie zelden een ras te hebben meegemaakt met zoveel zelfhaat en weinig behoefte tot zelfbehoud. “White people crazy”, voegt hij daar aan toe. Later voegt hij daar volgens de krant wel aan toe zelf het resultaat van raciale menging te zijn en niet tegen diversiteit te zijn.

Als Ramautarsing krijgt voorgelegd dat FVD-leider Thierry Baudet in het verleden zou hebben gezegd in een hoofdzakelijk blank land of wereld te willen leven, geeft hij aan dat gezien de dreigingen uit niet-blanke landen best te snappen. Ook schrijft hij: “Blanke immigranten zorgen doorgaans voor minder problematiek, kosten de staat minder.”

Kritiek van andere politieke partijen

Afschuwelijk en misselijkmakend. Zo reageerde lijsttrekker van D66 in Amsterdam Reinier van Dantzig op uitspraken over onder meer homorechten die de nummer twee op de Amsterdamse lijst van Forum voor Democratie (FVD) Yernaz Ramautarsing zou hebben gedaan. Ook de VVD Amsterdam reageerde verbolgen.

D66’er Van Dantzig twitterde het vreselijk te vinden dat ,,de bodem van racisme en discriminatie nog niet bereikt is bij de nr 2 op de lijst van FVD”. “Dat homorechten de samenleving dommer zouden maken en dat gelul over zelfbehoud van het blanke ras is echt afschuwelijk en misselijkmakend”, aldus Van Dantzig. Hij roept lijsttrekker van de Amsterdamse FVD Annabel Nanninga op om in te grijpen.

De VVD Amsterdam deed eveneens een duit in het zakje. “Het koppelen van ras en geaardheid aan IQ is compleet gestoord en kwaadaardig. Laten we ons met de stad bezighouden”, reageerde de Amsterdamse VVD op Twitter, met een link naar het bericht.