Achtbanenmaker Vekoma Rides uit Vlodrop wordt overgenomen door de Japanse branchegenoot Sansei Technologies. Wat de Japanners betalen voor de maker van onder meer de Python en Villa Volta in de Efteling en Space Mountain in Disneyland Parijs, hebben beide partijen niet bekendgemaakt.

Vekoma werd in 1926 opgericht als maker van landbouwwerktuigen en richt zich sinds de jaren zeventig op attracties voor pretparken. Na een faillissement in 2001 maakte het bedrijf een doorstart als Vekoma Rides. Er werken ruim 300 mensen.

Door de overname wil Vekoma zich op nieuwe markten zoals Japan, Zuid-Oost Azië en Noord-Amerika gaan richten. Vekoma blijft als onafhankelijk bedrijf opereren en ook op het gebied van strategie en werkgelegenheid verandert er niets voor het bedrijf uit de omgeving van Roermond. Sansei-topman Makoto Nakagawa krijgt wel een plek in de raad van commissarissen.

De Efteling heeft zaterdag de gerenoveerde Python heropend voor het publiek. De achtbaan is in de afgelopen twaalf weken bijna volledig afgebroken en weer opgebouwd. De Python ziet er als vanouds uit, alleen is de baan verbeterd waardoor een ritje sneller en soepeler gaat.

De Python werd in 1981 geopend en was destijds de grootste achtbaan op het Europese vasteland. Het was ook de eerste attractie naast het Sprookjesbos en de speeltuin van het park in Kaatsheuvel.

,,De Python is niet meer weg te denken uit de Efteling. Vele gasten hebben er bijzondere herinneringen aan en wij willen dat de komende generaties ook bieden”, aldus bestuursvoorzitter Fons Jurgens zaterdag.

De renovatie heeft 4,5 miljoen euro gekost.

Lees ook op Business Insider