De coronacrisis heeft de Mexicaanse economie hard geraakt.

De centrale bank van Mexico heeft de rente fors verlaagd en dat heeft geleid tot een flinke waardedaling van de Mexicaanse peso.

De peso is zo hard gedaald dat een flink koersherstel in het verschiet ligt, aldus valuta-expert Joost Phielix van Ebury.

ANALYSE – Toen de coronapandemie in de eerste maanden van dit jaar fel om zich heen greep, kreeg de wereldeconomie een flinke klap. Op financiële markten resulteerde dit in een meer risicomijdende houding.

Onder dergelijke omstandigheden hebben beleggers de neiging om opkomende markten te mijden. Dat zag je ook in Mexico.

Mexicaanse aandelen en obligaties gingen in de uitverkoop, en de koers van de Mexicaanse peso stortte in. Binnen een maand verloor de peso ruim 35 procent tegen zowel de dollar als de euro.

De Mexicaanse economie krimpt dit jaar naar verwachting 4 procent en het land heeft te maken gekregen met afwaarderingen voor de kredietwaardigheid van bureaus Standard & Poor's, Fitch en Moody's.

Om het hoofd te bieden aan de economische malaise, verlaagde de centrale bank van Mexico de rente sinds het begin van de coronacrisis al vier keer: in maart, april, mei en juni telkens met een half procent.

De Banco de México lijkt het grootste gedeelte van zijn kruit meteen ook te hebben verschoten. Vooral met het oog op de inflatie, die in Mexico nog altijd boven 3,5 procent ligt, wordt de ruimte voor verdere renteverlagingen ernstig beperkt.

Zo dachten beleggers er klaarblijkelijk ook over, getuige de recent ontstane kooplust voor de peso die mijns inziens ook mede werd ingegeven doordat er na de enorme sell-off wel heel veel negativiteit in de koers van de peso zat verwerkt.

Met het idee dat voor Mexico het ergste wel achter de rug was, sloegen beleggers de Mexicaanse munt na de afwaarderingen van kredietbeoordelaars massaal in. Zozeer zelfs, dat de markt voor het eerst in drie maanden netto meer peso’s kocht dan verkocht.

Toch zijn er redenen waarom de peso in de tweede helft van het jaar nog verder kan aansterken.

Mexico heeft zich ingedekt tegen daling olieprijs

Allereerst is daar de focus van president Andrés Manuel López Obrador op het herstel van de olie-exporten. Op het eerste gezicht misschien niet de meest gelukkige keuze dit jaar, aangezien de olieprijs door de coronacrisis enorm is gedaald, ware het niet dat de Mexicaanse minister van Financiën, Arturo Herrera, de olie-inkomsten van staatsoliebedrijf Pemex begin januari al voor heel 2020 had afgedekt.

Noem het een ‘lucky touch’, maar daarmee is het ergste van de oliecrisis wel aan Mexico voorbij gegaan. Nu de oliemarkt bovendien langzaamaan herstelt, kan de peso bij continuering van die trend een extra duwtje in de rug ontvangen.

Ook op het gebied van de handel zijn er positieve ontwikkelingen. Nadat op 1 juli het nieuwe handelsverdrag USMCA (ter vervanging van het oude NAFTA-verdrag) tussen de VS, Mexico en Canada in werking trad, bezocht Obrador zijn Amerikaanse collega Donald Trump in de VS. Na deze ontmoeting zei Obrador er vertrouwen in te hebben dat Mexicaanse bedrijven door het nieuwe handelsakkoord zullen worden geholpen om te herstellen na de pandemie.

President Trump benadrukte van zijn kant dat hij terugkeek op een goede ontmoeting, zodat het erop lijkt of de onderlinge relatie van de heren in kalmer vaarwater is gekomen.

Afgelopen april sloot Mexico al een principeakkoord met de Europese Unie. Krachtens een nieuwe handelsovereenkomst zal bijna alle handel in goederen tussen de EU en Mexico in de toekomst onbelast zijn.

Hoewel niet alles rozengeur en maneschijn is in Mexico – waar armoede, drugsgeweld en corruptie nog altijd welig tieren – en het risico van een tweede virusgolf niet mag worden onderschat, zou de Mexicaanse peso wel eens als grote winnaar uit de bus kunnen komen bij een verder herstel van de financiële markten.

Dan zit een koersstijging van 10 procent van de peso tegen het eind van dit jaar zomaar in het vat. Dat zou betekenen dat je weer minder dan 20 peso voor een dollar krijgt en minder dan 23 peso voor een euro.

Joost Phielix is als valutadealer vanaf de oprichting van het Nederlandse kantoor bij Ebury werkzaam.