Bij diverse filialen van supermarktketen Lidl in Ierland kun je sinds begin deze maand iedere dinsdagavond winkelen zonder winkelmuziek en luid bliepende scanapparaten.

In een winkel waar de verlichting wat gedimd is en waar geen reclameboodschappen schetteren.

De avonden zijn bedoeld om autisten en ouders met autistische kinderen in een aangename sfeer te laten winkelen. Wat startte als een proef per 2 april. is eind mei gebruik in alle 194 Lidl’s in Ierland. Elke dinsdagavond van zes tot acht uur kun je er ‘prikkelarm’ shoppen.

In de supermarkt schreeuwen producten doorgaans om aandacht en word je continu geconfronteerd met muziek en reclame. Irritant voor sommigen, maar overkomelijk. Maar mensen met een autistische stoornis kunnen dergelijke prikkels het winkelen tot nare ervaring of zelfs een regelrechte hel maken.

Rustig winkelen voor autisten

Wat maakt de Lidl in Ierland anders op de speciale koopavonden? Het zijn de gedimde lichten, je hoort geen reclameboodschappen in de winkels en geen muziek, de kassascanners zijn stiller. Autisten mogen bij de kassa’s ook voorgaan, vóór de andere klanten.

Lidl heeft zelfs een filiaalkaart ontworpen waarmee autisten of ouders met autistische kinderen hun weg in de winkel kunnen vinden. Ze kunnen daarmee sterke geuren of onaangename geluiden vermijden. Een route volgen om prikkelarm te winkelen dus.

Lees ook op Business Insider

“Openbare plaatsen kunnen overweldigend zijn voor autisten. Wij willen onze klanten ondersteunen die het bijvoorbeeld moeilijk vinden om hun wekelijkse boodschappen te doen”, zegt een woordvoerster van Lidl Ierland. “Dit doen we door hen een rustigere omgeving te bieden en de zekerheid dat hulp beschikbaar is wanneer ze die nodig hebben.

Navolging voorbeeld Ierse Lidl?

De Duitse discounter krijgt in Ierland enthousiaste reacties op de autismevriendelijke koopavonden. Ook klanten in Lidl’s thuisland Duitsland vragen de discounter dergelijke koopavonden te gaan organiseren, in een online petitie, via change.org. Of Duitsland ook koopavonden voor autisten gaat invoeren is nog niet duidelijk, liet de winkelketen weten aan Business Insider.

Persvoorlichter Joli Luijckx van de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) kan zich voorstellen dat de rustige koopavonden fijn zijn. “Autisme is een prikkelverwerkingsstoornis. Mensen met autisme verwerken prikkels anders, ze nemen details ontzettend goed waar. Dan wordt het bijvoorbeeld in een supermarkt enorm druk in het hoofd, door alle mensen, licht en producten.”

Is boodschappen bestellen dan geen optie? Luijckx: “Autisten willen ook gewoon boodschappen kunnen doen, deelnemen aan het gewone leven.”

Daarom werkt de NVA al mee aan prikkelarme kermissen en bioscoopavonden die voor autisten prettiger zijn. Het zaallicht in de bioscoop blijft dan een beetje aan en het geluid gaat wat zachter.

Luijckx heeft nog niet gehoord of er ook een initiatief komt om Nederlandse winkels op te roepen autismevriendelijke koopavonden te houden. Wel hoort ze dat leden van de vereniging nu al het liefst rustiger winkelmomenten kiezen aan het begin of eind van de dag.

Dit artikel verscheen eerder op Business Insider Deutschland.