Van de eens zo machtige Willem Scholten, ex-directeur van het Havenbedrijf Rotterdam, is anno 2010 niet veel meer over. Financieel zit hij aan de grond en het eerste jaar na zijn ontslag in 2004 is hij “de weg kwijt” geweest.
Dit vertelde Scholten dinsdag aan de rechtbank in Rotterdam. Hij wordt ervan verdacht dat hij bankgaranties heeft getekend voor RDM, het bedrijf van Joep van den Nieuwenhuyzen.Deze gebruikte de garanties om aan leningen te komen.
Toen hij deze niet kon terugbetalen, raakten de banken voor circa 100 miljoen euro gedupeerd. Ook de rol van Scholten kwam toen uit. Het OM denkt dat Scholten zich voor 1,2 miljoen euro heeft laten omkopen om de garanties te tekenen.
Na zijn ontslag is Scholten voornamelijk in het buitenland aan het werk gegaan, omdat hij zich in Nederland niet meer kon vertonen. “Je bent toch een stuk melaats geworden.” Hij reisde naar onder meer Georgië en Mozambique om te adviseren over havens en zeevaart. Alleen zijn kosten worden vergoed. Hij heeft geen huis, maar huurt samen met anderen een woning in Frankrijk.
Contrast
Zijn huidige situatie staat in schril contrast tot die van vroeger. In Rotterdam stond hij bekend als de koning die de scepter zwaaide over de haven. Met de politiek, waaraan hij voor de verzelfstandiging van het havenbedrijf verantwoording moest afleggen, had hij niet veel op. Over de garanties aan Van den Nieuwenhuyzen zei hij bijvoorbeeld niets. De openbaarheid die gepaard zou gaan met melding aan de wethouder, zou de zaak geen goed doen.
Scholten wilde destijds liefst zoveel mogelijk in eigen hand houden, maar heeft tegelijk het idee dat hij er alleen voor stond. Dat nu alles op zijn bord terechtkomt, vindt hij niet eerlijk. "Het hakt er wel in, hè, deze zaak?", vroeg de rechtbankvoorzitter. Scholten beaamde dat. "Het wordt wel een beetje een ongelijke strijd nu. Maar ik overleef wel."
Donderdag maakt het OM de strafeis tegen Scholten bekend.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl