Het aandeel Deutsche Bank is in Frankfurt bijna 5 procent gezakt. De bank sloot 2016 opnieuw af met dieprode cijfers, met name als gevolg van boetes en schikkingen in verband met misstappen die in het verleden werden begaan.

Het nettoverlies kwam in het afgelopen kwartaal uit op 1,9 miljard euro, tegen 2,1 miljard euro een jaar eerder. De inkomsten gingen ten opzichte van een jaar eerder met 6 procent omhoog naar 7,1 miljard euro.

Over heel 2016 kwam Deutsche Bank onder de streep 1,4 miljard euro tekort. Een jaar eerder werd de grootste bank van Duitsland nog zwaarder getroffen door boetes. Toen werd een nettoverlies van 6,8 miljard euro in de boeken gezet.

De baten zakten afgelopen jaar met 10 procent naar 30 miljard euro. Dat komt door onder meer de aanhoudend lage rente, zwakke marktomstandigheden en het besluit van Deutsche Bank om sommige activiteiten af te bouwen.

In een toelichting op de cijfers zei topman John Cryan dat hij voor 2017 weer een winst voorziet voor Deutsche Bank. Ook de inkomsten zouden volgens de bank een stijgende lijn moeten vertonen, gelet op de verbeterde economische vooruitzichten.

Deutsche Bank sloot vorig jaar onder meer een miljardenschikking met de Amerikaanse overheid over zijn rol bij de verkoop van herverpakte rommelhypotheken, een belangrijke oorzaak van de kredietcrisis in 2008. Onzekerheid over de hoogte van de boete hing lange tijd als een schaduw boven de bank, maar uiteindelijk viel het bedrag mee.

Lees ook op Business Insider