Vliegtuigbouwer Lockheed Martin is dicht bij een akkoord om de kosten van het nieuwe F-35-gevechtsvliegtuig aanzienlijk omlaag te brengen.

Dat heeft topvrouw Marillyn Hewson vrijdag gezegd na een onderhoud met de aanstaande Amerikaanse president Donald Trump. Die dreigde eerder naar concurrent Boeing te stappen om een goedkoper alternatief voor de F-35 te ontwikkelen.

De kosten van het F-35-programma van Lockheed zijn opgelopen tot 379 miljard dollar. De F-18 van Boeing, die Trump voor ogen had als alternatief, is van een oudere generatie en beschikt niet over de ‘stealth’-eigenschappen van de F-35, die vrijwel onzichtbaar is voor de radar.

Hewson zei ook dat Lockheed het aantal banen in zijn fabriek in Fort Worth in Texas met 1800 wil uitbreiden. Dit betekent volgens haar ook ,,duizenden en duizenden banen” erbij bij bedrijven die onderdelen aanleveren.

In december had Trump felle kritiek op de JSF, die volgens hem veel te duur is. De kostencontrole was volgens Trump zoek.

JSF in Nederland

De peperdure opvolger van de F-16 zorgt ook in Nederland al jaren voor discussie. De eerste F-35 moet in 2019 definitief naar Nederland komen. Het kabinet wil er in totaal 37 van aanschaffen. Hiervoor is 4,5 miljard euro vrijgemaakt.

De chef van de Amerikaanse luchtmacht General Mark Welsh verteld in 2013 aan de nieuwssite Flightglobal dat het 32 duizend dollar (25 duizend euro) kost om de JSF een uurtje in de lucht te houden.

Lees ook op Business Insider

Het gaat dan onder meer om kosten van ondersteunend personeel, onderhoud en brandstof. In een F16 kost een vlieguur nu ongeveer 25 duizend dollar, ofwel 19 duizend euro.

Het kan overigens goed dat het nog duurder wordt, zo stelde Welsh destijds. “We vliegen nog geen operaties. we zitten nog steeds in de testfase.” Pas na een aantal jaren operationele dienst, zal echt duidelijk zijn wat vliegen met de JSF gaat kosten.