• De Japanse verkiezingen van november hebben een extra lading gekregen door het plotselinge vertrek van de Japanse premier Yoshihide Suga.
  • De yen is vooralsnog niet erg gevoelig voor het politieke schaakspel dat zich nu ontvouwt.
  • Toch kan de Japanse munt nog flink in beweging komen dit najaar, signaleert valuta-expert Joost Derks van iBanFirst.

ANALYSE – In het najaar kiezen de Japanners een nieuw parlement. Die verkiezingen hebben een extra lading gekregen door het plotselinge vertrek van de Japanse premier Yoshihide Suga. Hierdoor ontstaat er in de aanloop naar de parlementsverkiezingen een machtsstrijd binnen de leidende LPD-partij. De groeiende politieke onzekerheid laat valutamarkten echter opvallend koud.

Er is een goede kans dat je nog nooit gehoord hebt van Yoshihide Suga. De premier die in september vorig jaar Shinzo Abe opvolgde, heeft namelijk nooit de aandacht getrokken. En dat is meteen ook een van zijn grootste zwaktes.

In een periode waarin het land een krachtige leider nodig had om de coronapandemie onder controle te krijgen, blonk Suga vooral uit in halfslachtig beleid.

Hij hief te snel het reisverbod op en maakte die fout te laat ongedaan. Het gevolg is dat in grote delen van het land al bijna heel 2021 relatief strenge lockdownmaatregelen gelden. De populariteit van Suga is snel gedaald. Om zijn LPD-partij een betere kans te geven in de komende verkiezingen, kiest hij ervoor om plaats te maken voor een populairdere kandidaat.

Het bericht van zijn vertrek is op de Japanse beurs met gejuich ontvangen. De brede Topix-index veerde met 3 procent op tot de hoogste stand in meer dan drie decennia.

Voor aandelenmarkten zou het een gunstige ontwikkeling zijn als de marktvriendelijke LPD de macht houdt. Bovendien kan de opvolger van Suga de pandemie waarschijnlijk doortastender aanpakken dan dat nu gebeurt.

Rust op het valutafront in Japan kan schijn blijken

Eind deze week, op vrijdag 17 september, gaat de campagne van start voor het leiderschap van de LPD en op 29 september worden de stemmen geteld. Nog voor het vertrekbericht van Suga, had voormalig minister van Buitenlandse Zaken Fumio Kishida zich al kandidaat gesteld. Hij wil enorme bedragen vrijmaken voor de bestrijding van het coronavirus en steekt zijn campagne ook in op inkomensongelijkheid.

Het ziet ernaar uit dat Taro Kono zijn grootste tegenstander wordt. Kono is verantwoordelijk voor het vaccinatiebeleid, dat na een stroeve start de afgelopen maanden goed op stoom kwam.

De yen is in tegenstelling tot de Japanse beurs niet erg gevoelig voor het politieke schaakspel dat zich nu ontvouwt. De munt beweegt al wekenlang in een nauwe bandbreedte van 109 yen tot 111 yen per dollar. Een belangrijke reden voor die valutarust is dat de economische plannen van de politici binnen LPD niet ver uiteen lopen. Maar de yen kan later dit jaar wel degelijk in woeliger vaarwater terecht komen.

Als er signalen komen dat de LPD bij de landelijke verkiezingen geen absolute meerderheid haalt, neemt de druk op de munt toe.

Aan de andere kant kan onrust op de internationale financiële markten de yen juist weer opdrijven. De munt staat namelijk bekend als veilige haven in onzekere tijden. Tijdens de coronapaniek in het voorjaar van 2020, schoot de munt met ruim 8 procent omhoog ten opzichte van de dollar. Het is dan ook zaak om aan de verleiding te weerstaan om je door de lauwe koersreactie op het vertrek van Suga in slaap te laten wiegen.  

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld.