Apple bracht vrijdag een reeks video’s naar buiten waarin software is uitgelicht die de komende maanden wordt gelanceerd. Daar zaten zes nieuwe video’s bij waarin wordt getoond wat er mogelijk is op Apple’s iPad Pro met de beta-versie van iOS 11.

Normaal gesproken maakt Apple geen reclame voor beta-software, en Apple zei bij de presentatie van de iPad Pro in juni al dat iOS 11 dit najaar voor de meeste gebruikers beschikbaar komt.

De nieuwe iPad Pro heeft een aantal hardware updates, zoals een wat betere processor en grotere schermen, maar de belangrijkste software updates, zoals multitask-functies, zijn nog niet beschikbaar. En die zijn essentieel, want daardoor wordt de iPad Pro een geduchte concurrent voor de laptop.

Zonder die software-updates schiet de iPad Pro nog tekort, signaleerde Business Insider in juni al, vooral als het aankomt op het toetsenbord.

ios 11 ipad pro home screenDit begint al op een interface van een laptop te lijken. Bron: Business Insider

Het feit dat Apple video's over een nieuw operating system maakt, is bijzonder: dat deed het in het verleden nooit. Dat is ook een sterke aanwijzing dat er een nieuwe grote lancering aan zit te komen, zoals de nieuwe iPhone 8, die een nieuw design heeft gekregen. Apple heeft tot nu elke vijf jaar in september een nieuwe iPhone gepresenteerd.

Normaal gesproken wordt een week na de presentatie van een nieuwe iPhone, ook een nieuwe versie van iOS gelanceerd.

Bekijk de video's van Apple hier onder. De meeste video's richten zich op de duurdere iPad Pro, maar sommige functies zullen beschikbaar zijn voor alle iPads als zij een update krijgen:


Elke iPad krijgt een menubalk


Elke iPad krijgt ook een nieuwe manier om je documenten mee te beheren


En er komt een nieuwe manier om te multitasken


De Apple Pencil werkt alleen op de iPad Pro


Als je met de Apple Pencil op het scherm tikt, gaat de schermbeveiliging er direct af


En deze video laat zien hoe je met een paar simpele gebaren alles uit je iPad kunt halen