De EU en het Verenigd Koninkrijk zijn al wekenlang in overleg over de voorwaarden voor een vertrek van het land uit de EU. Een van de heetste hangijzers is de rekening. Wat moeten de Britten ophoesten voor hun vertrek?

“Dat is geen straf of exitbelasting”, zei Michel Barnier begin deze maand. Hij is de hoofdonderhandelaar van de EU. “De EU en Groot-Brittannië zijn allerlei gezamenlijke verplichtingen aangegaan. We moeten het met Londen eens worden over hoe we die rekening opmaken.”

Barnier wilde geen bedrag noemen. “Het wordt geen blanco cheque”, zei hij alleen.

Bedragen lopen uiteen

De president van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker was in maart niet te beroerd om een schot voor de boeg te doen. Hij noemde in een interview met de BBC een minimumbedrag van 58 miljard euro. “We hebben wetenschappelijk laten uitrekenen wat de Britse verplichtingen zijn en de rekening moet worden betaald.”

De Britse krant Financial Times kwam in een berekening op zeker 100 miljard euro, maar een onderzoek in opdracht van de Britse regering door het Institute of Chartered Accountants kwam uit op 5 miljard euro.

Kortom: de bedragen lopen nogal uiteen.

Brexitminister David Davis liet zonder in een interview met de krant The Sunday Times weten dat 100 miljard euro wat hem betreft te veel is. Als de EU om dat bedrag blijft vragen, dan stapt het Verenigd Koninkrijk uit de onderhandelingen.

"Zelfs een vergoeding van 1 miljard euro is in mijn ogen al een hoop geld", aldus Davis.

Brexit-strategie van de EU

Eind april werden de 27 resterende EU-landen het eens over de te volgen strategie. In een verklaring benadrukten de 27 hun wens om in de toekomst het Verenigd Koninkrijk als "hechte partner" te hebben. Maar "een niet-lid van de unie dat niet dezelfde verplichtingen als een lidstaat heeft, kan niet dezelfde rechten en voordelen genieten".

De EU gaat voor een gefaseerde aanpak: eerst de boedelscheiding regelen, dan pas praten over de toekomstige relatie met het Verenigd Koninkrijk. Bij onenigheid over de definitieve rekening, kan het Europese Hof van Justitie arbitreren.

Maar David Davis wijst die volgorde af. Londen is niet van plan te betalen als er niet ook een handelsakkoord wordt bereikt. Ook een rol voor het hof ziet hij niet zitten.

De onderhandelingen beginnen na de Britse parlementsverkiezingen van 8 juni. "Ze zullen moeilijk zijn", aldus Juncker eerder. "Ik heb de indruk dat onze Britse vrienden de technische complexiteit onderschatten."