De zoektocht van Uber naar een nieuwe topman gaat vooralsnog niet over rozen. De gevallen CEO Travis Kalanick zint op revanche en een comeback. Intussen zaait hij verdeeldheid, aldus techwebsite Recode.

Kalanick zwaaide vorige maand af, na een periode van mediastorm rond Uber. In februari schreef oud-medewerker Susan Fowler een schokkend relaas over haar ‘heel, heel erg vreemde jaar bij Uber’, waarin ze de seksistische bedrijfscultuur wraakte en haar eigen ervaring met lastigvallende collega’s.

De storm woedde voort toen Kalancick ruzie maakte met een eigen chauffeur en een manager medische informatie in een Indiase verkrachtingszaak had ingezien.

Nieuwe baas sowieso een man

Met het wegvallen van Meg Whitman als kandidaat zal Uber waarschijnlijk kiezen voor een man als nieuwe CEO. Dat is best pikant, gezien de problemen die het bedrijf kent met seksisme en ongewenste intimiteiten. En Kalanick blijft zich bemoeien met het proces.

Recode sprak met drie kandidaten voor de baan en die zeiden allen dat Kalanick een groot probleem blijft voor Uber. Eén van hen zegt: “Hij is briljant en erg belangrijk, maar wie wil er nog omgaan met Travis?”

Kalanick mag dan CEO-af zijn, hij blijft nauw betrokken bij het bedrijf als bestuurslid. In die positie probeert hij zichzelf nu binnen te wringen in het dagelijkse reilen en zeilen van Uber. Een motivatie achter Kalanicks pogingen zou zijn dat Uber zijn ‘leven’ was en hij er nu maar moeilijk afscheid van kan nemen.

Desondanks ziet Kalancick zichzelf best terugkeren aan de top van Uber. Hij zou, volgens Recode, zinnen op een comeback à la Steve Jobs. De mede-oprichter van Apple verliet dat bedrijf in 1997 na onenigheid over de koers, maar keerde terug toen Apple zijn nieuwe bedrijf, NeXT, kocht.

Lees ook op Business Insider

Helaas voor Kalanick zat daar wel twaalf jaar tussen. Hij zal hoe dan ook geduld moeten hebben.