Een feel good-hit schrijven is een kwestie van statistiek. Dr. Jacob Jolij, een neurowetenschapper aan de Rijksuniversiteit Groningen, heeft in opdracht van de Britse elektronica-fabrikant Alba een lijst opgesteld met de tien meest vrolijke nummers.

Op nummer 1? Queen – Don’t Stop Me Now

Alba vroeg 2000 mensen om hun favoriete feel good nummer. Dr. Jolij ging met die data aan de slag. Hij zocht uit wat al die liedjes gemeen hebben. Dat kan natuurlijk niet zonder formule, geen feel good zonder orde. Jolij’s conclusie: Rating = 60 + (0.00165 * BPM – 120)^2 + (4.376 * Major) + 0.78 * nChords – (Major * nChords). In woorden: “Tempo, tekst en toonaard zijn bepalend”, schrijft hij op zijn blog. “De formule neemt het aantal positieve elementen in een songtekst en deelt dat door de hoeveelheid waarmee een lied afwijkt van 150 beats per minuut.”

  • Het tempo moet rond de 150 beats per minuut liggen. Een gemiddeld popnummer heeft een BPM van 118.
  • Major is 1 als het lied in majeur modus geschreven is, 0 als het in mineur modus geschreven is. nChords is het aantal akkoorden in een nummer.
  • Een vrolijke songtekst draagt bij aan het feel good effect.

Wat de formule laat zien is dat we over het algemeen houden van nummers met een tempo dat hoger ligt dan dat van een gemiddelde popnummer, van nummers die in majeur modus wordt gespeeld in plaats van in mineur, en er moeten meer dan drie akkoorden in zitten.

Top 10 feel good

Een top tien gebaseerd op Jolij's feel good formule:

1. Queen - Don't Stop Me Now

2. Abba - Dancing Queen

3. Beach Boys - Good Vibrations

4. Billy Joel - Uptown Girl

Ben je blij? Of verdrietig? Billy Joel is er voor je.

5. Survivor - Eye of the Tiger

6. The Monkees - I'm a Believer

7. Cyndi Lauper - Girls Just Wanna Have Fun

8. Bon Jovi - Livin' On A Prayer

9. Gloria Gaynor - I Will Survive

10. Katrina And The Waves - Walking On Sunshine

Klik hier voor een Nederlandse versie van de feel god tophits.