De Federal Reserve schroeft de rente in de Verenigde Staten verder op, ondanks de recente kritiek van de Amerikaanse president Donald Trump. Volgens de koepel van Amerikaanse centrale banken zullen er volgend jaar ook nog renteverhogingen nodig zijn, maar wel iets minder dan eerder voorzien.

Het belangrijkste rentetarief gaat met een kwart procentpunt omhoog naar een bandbreedte van 2,25 tot 2,50 procent. Het is de vierde rentestap van dit jaar. Voor 2019 rekent de Fed nu op twee renteverhogingen. Eerder was de prognose dat er volgend jaar drie renteverhogingen nodig zouden zijn om de Amerikaanse economie en inflatie weer op de gewenste niveaus te krijgen.

Niet iedereen is blij met de koers van de Fed. Trump uitte afgelopen tijd herhaaldelijk kritiek op het stapje voor stapje opvoeren van de rente. Renteverhogingen zorgen er immers voor dat geld lenen duurder wordt en dat zet een rem op de economische groei.

Fed-voorzitter Jerome Powell benadrukte in een toelichting dat politieke overwegingen geen enkele rol speelden bij het besluit. Hij onderstreepte daarnaast dat de Amerikaanse economie de afgelopen tijd al hard is gegroeid.

Niettemin heeft de Fed zijn verwachtingen voor de economische groei en inflatie iets naar beneden bijgesteld. Vooral de ontwikkeling van de inflatie geeft de beleidsmakers bij de centrale banken de mogelijkheid om “geduldig” te zijn, aldus Powell.

Op de financiële markten werd al algemeen verwacht dat de rente verder verhoogd zou worden. Toch gingen de beursgraadmeters op Wall Street na het rentebesluit en de toelichting van Powell omlaag. Er werd de afgelopen dagen nog gespeculeerd dat de Fed volgend jaar wel eens een stuk terughoudender zou kunnen worden met het verhogen van de rente.