Het ging toch nog bijna mis bij de spectaculaire reddingsactie van de Thaise jongetjes die vastzaten in een grot. De reddingswerkers die de laatste slachtoffers in veilige haven brachten, kwamen bijna zelf vast te zitten in het grottencomplex.

Een woordvoerder van de reddingsoperatie zei tegen ABC News dat, nadat de laatste vier jongens en hun coach veilig uit de grot waren gehaald, reddingswerkers ineens het waterpeil snel zagen stijgen.

Wat bleek: de waterpompen die de voorbije weken ervoor hadden gezorgd dat de grot waar het Thaise voetbalteam en de coach in vastzaten niet vol liep met water, vielen plotsklaps uit. Daardoor moesten de reddingswerkers op stel en sprong zichzelf uit de grot zien te bevrijden, voordat de ondergrondse kamers vol zouden lopen met water.

Tientallen militairen en andere reddingswerkers lukte het zichzelf te redden, maar moesten door de tijdsnood wel tal van spullen achter laten in de grot, waaronder honderden luchttanks van de Thaise marine en materiaal gedoneerd door de Thaise koning.

Het Thaise leger bevestigde via Facebook dat om 9.30 uur lokale tijd vier mariniers die hielpen bij de reddingsactie veilig uit de grot waren gekomen.

Dinsdagavond waren alle 12 jongens en hun 25-jarige coach al in veilige haven. Ze zaten 17 dagen vast in een ondergelopen grot in het noorden van Thailand. 19 duikers werden ingezet bij de laatste reddingsactie van de laatste vier jongens en hun coach. De hele operatie duurde drie dagen. Voor de laatste vijf slachtoffers had het reddingsteam 8 uur en 30 minuten nodig.

Tijdens de persconferentie na afloop stond de leider van de reddingsoperatie, Narongsak Ostanakorn, stil bij zijn college Saman Kunan, de gepensioneerde marinier die tijdens de reddingsactie om het leven kwam toen hij luchttanks naar zijn collega-duikers bracht.

Alle dertien leden van het voetbalteam wacht nu een periode van herstel, die zeker langer dan een week gaat duren.