Louis van Gaal zag in het voorjaar van 2014, nog voor een memorabel optreden met Oranje op het WK, zijn hartenwens in vervulling gaan. In mei van dat jaar tekende hij een contract bij Manchester United. De Engelse landstitel moest zijn toch al imposante erelijst compleet maken.

Vier landstitels in vier verschillende landen, dat werd na kampioenschappen in Nederland, Spanje en Duitsland de uitdaging voor Van Gaal in Manchester.

Twee jaar joeg hij vergeefs zijn droom na, een derde kans is hem niet gegeven. De clubleiding besloot Van Gaal maandag te ontslaan, twee dagen na het winnen van de FA Cup. Het eerste zilverwerk voor ManUnited in drie jaar kon het ontslag van de 64-jarige Amsterdammer niet voorkomen. Van Gaal gaat nu, zoals beloofd aan zijn vrouw Truus, van zijn pensioen genieten in Portugal.

Revanche op WK Voetbal

Zo eindigt de trainersloopbaan van Van Gaal toch in mineur. Nadat hij in 2012 een terugkeer bij Ajax als technisch directeur gedwarsboomd zag worden door Johan Cruijff leek het trainerspensioen aanstaande. Maar een WK of een topclub uit de Premier League, daarvoor wilde de Amsterdammer een leven in de zonnige Algarve nog wel even uitstellen.

De KNVB bediende hem als eerste met een dienstverband in de zomer van 2012 als opvolger van Bert van Marwijk. Het moest zijn revanche worden voor de zwarte bladzijde in zijn loopbaan: het missen van het WK met Oranje in 2002.

Van Gaal slaagde op wonderbaarlijke wijze in die missie. Met een behoudende tactiek met vijf verdedigers overtrof Oranje op het WK in Brazilië de matige verwachtingen ruimschoots. De ploeg van Van Gaal begon met een sensationele zege op Spanje (5-1) en eindigde met winst van de troostfinale tegen het gastland.

Slechte aankopen

Met opgeheven hoofd en brons op zak stapte hij Old Trafford binnen, waar hij met een goedgevulde portemonnee een ploeg mocht bouwen. Veel aankopen rendeerden echter niet en het spel van de 'Mancunians' was vaak saai en plichtmatig. Als nummer vier van Engeland keerde Manchester United wel terug in de Champions League, maar daar vloog de ploeg dit seizoen al in de groepsfase uit.

In de Premier League kon de Engelse recordkampioen opnieuw niet meedoen om de titel. Uiteindelijk greep de ploeg van Van Gaal zelfs naast een ticket voor de Champions League, de winst van de FA Cup was op de valreep slechts een schrale troost.

Van Gaal wordt op Old Trafford naar alle waarschijnlijkheid opgevolgd door José Mourinho, zijn voormalige assistent. Al sinds diens ontslag in december vorig jaar bij Chelsea speculeren Engelse media daarover.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl