Noord-Korea stelt Maleisië verantwoordelijk voor de dood van de halfbroer van zijn leider Kim Jong-un.

De regering beschuldigt Maleisië bovendien van een “onvriendelijke houding” naar Noord-Korea in een door Zuid-Korea bedacht scenario waarin Noord-Koreaanse agenten halfbroer Kim Jong-nam zouden hebben vermoord.

Kim stierf nadat hij in de budgetterminal van de luchthaven van Kuala Lumpur was aangevallen en iets in zijn gezicht gespoten kreeg.

Maleisië had aanvankelijk aan Noord-Korea gemeld dat een persoon uit dat land met een diplomatiek paspoort op 13 februari was gestorven na een plotselinge hartaanval op het vliegveld van Kuala Lumpur. Volgens het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA veranderden de autoriteiten hun houding plotseling toen Zuid-Korea zei dat de man was vergiftigd.

“De grootste verantwoordelijkheid voor de dood van de man ligt bij de regering van Maleisië, omdat de burger uit Noord-Korea in dat land is overleden”, aldus de berichtgeving van KCNA.

Twee vrouwen gearresteerd

Kort na de moord arresteerde de Maleisische politie twee vrouwen, een Vietnamese en een Indonesische, die zouden zijn betaald om de moord te plegen.

De politie heeft verder acht Noord-Koreaanse verdachten op het oog. Onder hen zijn een diplomaat van de Noord-Koreaanse ambassade en een medewerker van de Noord-Koreaanse luchtvaartmaatschappij Air Koryo. Een van de acht verdachten zit in hechtenis. De andere zeven worden gezocht.

Maleisië heeft via Interpol een internationaal arrestatieverzoek gedaan voor vier andere Noord-Koreanen. Die zouden op de dag van de moord het land zijn uitgevlucht. De politie denkt dat ze weer terug zijn in Noord-Korea.

Maleisië heeft in de tussentijd het verzoek van Noord-Korea om het lichaam van Kim Jong-nam over te dragen aan de ambassade afgewezen. In de berichtgeving van de KCNA wordt het land beschuldigd het internationale recht te overtreden, omdat Maleisië autopsie pleegt op het lichaam van een persoon met een diplomatiek paspoort.