Goede reclame, zal Uber-CEO Travis Kalanick gedacht hebben: ik gebruik alleen auto’s met daarin chauffeurs die via Uber hun ritjes vinden. En lange tijd ging dat goed voor de visionaire baas. Ook zelf kroop hij achter het stuur trouwens, als chauffeur in de nacht.

Maar die pr-droom spatte toch uit elkaar. Het was eigenlijk wachten op een voorval zoals dat onlangs gebeurde, aangezien Uber zelf geen auto’s bezit of chauffeurs in loondienst heeft. Puur en alleen verbinden van vraag en aanbod, passagiers en chauffeurs.

Afgelopen februari ging het mis. Kalanick reed met een auto die hij via zijn eigen app had geboekt, toen de chauffeur hem herkende en er een discussie ontstond over de opbrengst van de ritjes. Prettig in de omgang was de CEO niet, op z’n zachtst gezegd, en het opgenomen gesprek ging uiteraard viral op het internet.

Baas Uber mijdt Uber voor werkritjes

Om zo’n faux-pas te voorkomen in de toekomst, heeft Kalanick zijn gewoonte om met Uber te rijden opgegeven en een privéchauffeur ingehuurd. Dat meldt de New York Times in een primeur. Een investeerder zegt tegen de krant: “Travis’ sterkste punt is dat hij door muren kan breken om zijn doelen te realiseren. Zijn grootste zwakte is dat hij door muren breekt… Dat is echt de beste manier om hem te omschrijven.”

Een reactie van Kalanick zelf kon niet uitblijven. In een bericht aan alle medewerkers schreef hij in het vervolg zich meer als een leider te gaan gedragen. “Dit is de eerste keer dat ik voor mezelf kan toegeven dat ik hulp nodig heb bij mijn leiderschap. En die ook ga zoeken.”

Kalanick ging door het stof en bood excuses aan bij de getroffen chauffeur, de andere bestuurders en de gebruikers van Uber. Lees zijn volledige excuusbrief op de Uber Blog.

Bekijk hieronder de video van Kalanick in de auto:

Lees ook op Business Insider