De stormachtige koersontwikkeling van de bitcoin in 2017 loopt bijna parallel met het aantal online zoekopdrachten naar de cryptomunt. Dat blijkt uit een analyse van onderzoeksbureau SEMrush.

De online zoekopdrachten namen in de loop van het jaar toe met maar liefst 1.258 procent en in december zochten gebruikers 17 keer meer naar ‘bitcoin’ dan naar ‘dollar’, en 101 keer meer naar ‘bitcoin’ dan naar ‘euro’.

De koers van de bitcoin volgde eenzelfde patroon als de zoekopdrachten, schrijven de analisten. Ze vonden een zogenoemde ‘correlatie-coëfficiënt’ van 95 procent.

Bekijk hieronder een grafiek:

Screen Shot 2018 01 16 at 08.18.30

Bron: SEMrush

De waarde van een bitcoin ten opzichte van de dollar nam met meer dan 1.000 procent toe. Investeerders en bestuurders van bedrijven en banken spraken hun interesse uit over de cryptomunt (en zijn soortgenoten), maar waarschuwden ook. Europese wetgevers sorteren voor op een strengere regerulering om financiële criminaliteit en witwassen met behulp van de digitale munten tegen te gaan.

Ook voor de op één na bekendste cryptomunt, ethereum, is er een hoge correlatie met het aantal zoekopdrachten. Toenames in de waarde van ethereum kwamen voor 90 procent overeen met stijgingen in het aantal zoekopdrachten.

Lees ook op Business Insider

Screen Shot 2018 01 16 at 08.19.57

Bron: SEMrush

Bitcoin, ethereum en litecoin waren in 2017 de cryptomunten waar het meest naar werd gezocht. Maar de analisten zien ook dat de bitcoin terrein verliest ten opzichte van andere digitale munten: 25 procent van het ‘zoekvolume’, zeg maar het marktaandeel, is verloren gegaan. Litecoin en ripple liepen vanaf november in op ethereum.

Screen Shot 2018 01 16 at 08.26.22

Bron: SEMrush