Kunstenaar Tinkebell en financieel journalist Arno Wellens nemen u vrijdag in een bus tour mee langs kamerplanten in lege kantoorruimtes.

Het begon allemaal toen Tinkebell het boek Het Euro Evangelie van Wellens las. In één passage gaat het over de kamerplantregel van de Belastingdienst. Deze schrijft voor dat bedrijven die op papier in Nederland zijn gevestigd, een kamerplant moeten hebben.

Kamerplant tegen belastingontwijking

Sommige bedrijven openen in Nederland graag een leegstaand kantoortje om zo gebruik te kunnen maken van de fiscaalvriendelijke voordelen. Eigenlijk is dat niet de bedoeling. Bedrijven moeten hier wel serieus aanwezig zijn. Door het controleren van een kamerplant, probeert de belastingdienst te checken of het bedrijf echt aanwezig is, aldus Wellens.

“Ik kon niet geloven dat deze regel echt bestaat,” licht Tinkebell toe. “Toen ik het las, belde ik direct Arno op om het nog eens te checken. Hij wilde mij als bewijs wel langs de kamerplanten rondleiden op de Zuidas. Dus gingen we naar de Zuidas. En inderdaad: ze staan er echt.”

Het idee ontstond om deze rondleiding, als onderdeel van het kunstproject How On Earth Should This Be Art, waarvan Tinkell curator is, ook voor een breder publiek te organiseren.

Mooi vindt Tinkebell de kamerplanten overigens niet. “Mijn kamerplanten zijn mooier”.

Het draait volgens Tinkebell om de absurditeit van het botanisch decoratief. “Je wilt als overheid belastingontwijking bemoeilijken en dan kom je met dit idee. Dat is toch absurd! Ik vraag me echt af wat voor types daar bij de Belastingdienst werken.”

MH-17-bouwer heeft ook een plant

De Bus Tour van Wellens en Tinkebell start aanstaande vrijdag in Enschede en komt onder meer bij de Zuidas. Wellens is de gids en zal tijdens het uitje vertellen over de verschillende bv’s die zich hier nestelen met hun kamerplanten.

De tour langs komt onder meer langs een leegstaand kantoor dat op naam staat van Rostec. Dit Russische bedrijf is de maker van de raket die uiteindelijk de MH17-vlucht fataal werd.

Tinkebell hoopt met de kamerplant tour ook niet-financieel publiek te interesseren voor deze bizarre wereld van het geld.

“Arno schrijft voor een compleet andere wereld dan de mensen die doorgaans naar mijn voorstellingen komen. Wel weet ik zeker dat kunstliefhebbers deze informatie ontzettend interessant vinden. Door het zo te presenteren hoop ik ook hen te bereiken.”

De vraag blijft: hoe overleven deze kamerplanten het zonder hun baasje? “Ze mogen volgens de regel niet van plastic zijn,” weet Tinkebell. “Volgens mij worden studenten ingehuurd om de planten zo nu en dan water te geven. Kunnen jullie geen oproep doen bij Business Insider?”

Ach, waarom niet.

Oproep: graag komen wij in contact met iemand die kamerplanten water geeft in leegstaande kantoren

Mail daarvoor naar Ruben.Munsterman@Businessinsider.nl

Meer informatie over de  Kamerplant Tour

De Kamerplant Tour vindt plaats op 7 en 20 april, 24 mei en 21 juni.