- De beurs krijgt het de komende acht weken tot begin november relatief zwaar.
- Volgens de optimistische beleggingsstrateeg Tom Lee van Fundstrat zal de aandelenmarkt echter aantrekken aan het eind van het jaar.
- Lee noemt zes redenen waarom hij een sterk slot ziet van 2024 voor de beurs.
- Lees ook: 3 redenen waarom de goudprijs in 2025 nog verder kan stijgen, volgens analisten van Goldman Sachs
De aandelenmarkt krijgt het de komende twee maanden zwaar, maar beleggers kunnen tegen het einde van het jaar nog steeds een sterke rally tegemoet zien, zo stelt één van de meest optimistische beursstrategen van Wall Street.
Beleggingsstrateeg Tom Lee van Fundstrat gaf maandag een voor zijn doen zeldzame waarschuwing voor de korte termijn. Hij denkt dat de komende acht weken lastig kunnen worden voor beleggers.
De belangrijkste reden ligt bij de turbulentie rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen, zei Lee in een deze week gepubliceerd videocommentaar voor klanten. Daarbij wees hij op de peilingen, die een nek-aan-nek-race tussen Donald Trump en Kamala Harris blijven voorspellen.
Aandelen zijn sinds het begin van deze maand met ongeveer 4 procent gedaald. Volgens Lee kan dat verlies oplopen tot 7 procent. Hij verwacht dat de brede S&P 500-index een bodem van 5.350 punten kan bereiken.
Tegelijk rekent de beursstrateeg nog steeds op een sterk aandelenjaar. "Hoe uitdagend de komende acht weken ook zullen zijn, het beursjaar kan als geheel behoorlijk sterk worden."
Dit zijn zes redenen die Lee gaf waarom aandelen volgens hem een eindejaarsrally van 10 procent kunnen realiseren.
1. Zachte landing voor de Amerikaanse economie
Ondanks de angst voor een economische groeivertraging blijft de Amerikaanse economie solide. In het tweede kwartaal van dit jaar groeide de economie met 3 procent.
Het arbeidsmarktrapport van augustus liet een beperkte toename zien van het aantal nieuwe banen, met een lichte daling van het werkloosheidscijfer tot 4,2 procent. “De zachte landing is intact. Ik verwacht geen recessie”, aldus Lee.
2. Obligaties met een hoog rendement zijn in trek
Obligaties met een hoog rendement brengen doorgaans meer risico mee. Als beleggers dergelijke obligaties kopen, duidt dat op vertrouwen in bedrijven en de economie. Dat is een positief signaal voor aandelen, stelt Lee.
3. Meer aandelen laten koersstijgingen zien
De verhouding tussen het aantal aandelen in de S&P 500-index dat een stijging laat zien en het aantal dalers is in augustus sterk verbeterd. Dat is een positief signaal voor aandelen, in de zin dat een beursrally door meer aandelen gedragen kan worden, aldus Lee.
Dat was het geval in 2007. In dat jaar bereikte de zogenoemde advance/decline-indicator van de S&P 500-index een nieuw hoogtepunt in mei, slechts enkele maanden voordat de index zelf een nieuw record neerzette. “Waarschijnlijk heeft de markt het hoogste punt van het jaar nog niet bereikt”, zei Lee.
4. De koersval van AI-chipmaker Nvidia is niet ongewoon
Beleggers zijn geschrokken van de laatste verkoopgolf van het aandeel Nvidia, de AI-chipmaker die dit jaar extreem hard is gestegen. Nvidia is ongeveer 20 procent gedaald vanaf het hoogtepunt medio augustus.
Dat is echter niet heel bijzonder in historisch perspectief. De uitverkoop van vorige maand was de 21e keer in de afgelopen vijfentwintig jaar dat Nvidia tussen de 25 procent en 30 procent daalde, aldus Lee.
5. Aandelen staan op 10% winst in de eerste helft van 2024
Aandelen hebben tot nu toe een sterk 2024 achter de rug, met een winst van 10 procent voor de S&P 500-index in de eerste helft van het jaar.
Sinds 1950 zijn aandelen 4 van de 5 keer gestegen in de tweede helft van het jaar, na een winst van 10 procent of meer in de eerste helft van het jaar. Gemiddeld ging het om een rendement van 10 procent in de tweede jaarhelft, volgens Lee. “De geschiedenis geeft een indicatie dat we sterk gaan eindigen dit jaar."
6. Mogelijk hebben aandelen het laagste punt al bereikt in de aanloop naar de verkiezingen
Mogelijk zijn aandelen het dieptepunt voor dit jaar al gepasseerd. Hoewel de beweeglijkheid van de beurs meestal piekt in oktober tijdens een Amerikaanse verkiezingsjaar, bereiken aandelen meestal een dieptepunt in augustus, aldus Lee.
Dit betekent dat de ergste verliezen al achter de rug kunnen zijn.“Houd dat in gedachten. We zitten in een uitdagende acht weken, maar ik denk dat de dieptepunten van augustus niet worden overtroffen”, aldus Lee.