Mensen die belastingaangifte willen doen, kunnen vrijdag zonder problemen inloggen op DigiD. Sinds woensdag kan belastingaangifte worden gedaan, maar sindsdien was het systeem regelmatig overbelast en was inloggen op DigiD soms niet mogelijk. Een woordvoerster van Logius, de beheerder van DigiD, zegt dat de storingen inmiddels zijn opgelost.

Donderdag heeft Logius de inlogcapaciteit stapsgewijs verhoogd om de storingen te verhelpen. Woensdag wilde het bedrijf de capaciteit niet verder uitbreiden omdat toen het risico bestond dat DigiD helemaal niet meer zou werken.

Logius meldde eerder dat het systeem vanaf woensdagavond is geanalyseerd en verder geoptimaliseerd. Hierdoor kon het systeem een capaciteitsverhoging daarna wel aan.

Tot die verhoging kon het systeem 400.000 inlogpogingen per uur aan. Hoeveel mensen na de opschaling konden inloggen is niet bekend. Door de problemen was het ook moeilijker om in te loggen bij andere organisaties waarbij DigiD nodig is, zoals zorgverzekeraars en uitkeringsinstantie UWV.

Lees ookBelastingaangifte 2022: reiskosten en belastingkortingen voor werknemers

Belastingaangifte 2022: belangrijke data

Als iemand een aangiftebrief heeft gekregen, dan moet de aangifte binnen zijn vóór de datum die in de aangiftebrief staat. Waarschijnlijk staat er dat de aangifte voor 1 mei 2023 moet worden gedaan.

Wie snel duidelijkheid wil hebben over het bedrag dat je moet betalen of terugkrijgt, kan de aangifte beter voor 1 april indienen. De Belastingdienst geeft dan binnen twee maanden uitsluitsel en belooft dat een teruggave in de eerste helft van juli op je rekening staat.

Lukt het niet om de aangifte in maart op april in te dienen, dan kun je voor 1 mei uitstel aanvragen tot 1 september 2023. Als de fiscus daardoor pas na 1 juli een aanslag kan opleggen, dan betaal je belastingrente van 4 procent.

LEES OOK: Belastingaangifte 2022: belangrijke deadlines plus 7 andere handige tips en weetjes