Misschien wel het meest beruchte product uit de kredietcrisis van 2008, waarbij de Amerikaanse huizenmarkt volledig ontspoorde, is de zogenoemde collateralized debt obligation, of CDO.

Het gaat hierbij om beleggingsproducten die opgebouwd zijn uit claims op bundeltjes onderliggende hypotheken.

In de jaren voorafgaand aan het barsten van de kredietbom leken de risico’s van dergelijke pakketje klein, maar in het geval van zogenoemde ‘synthetische CDO’s’ was sprake van een enorm hefboomeffect toen het misging.

In de Hollywoodfilm The Big Short komt de CDO uitgebreid aan bod en legt actrice Selena Gomez de werking als volgt uit:

De Amerikaanse bank Citi denkt dat de tijd anno 2017 weer rijp is om meer te doen met de markt voor gestapelde leningenpakketjes. Volgens persbureau Bloomberg heeft de 35-jarige Citi-bankier Jia Chen de afgelopen twee jaar actief klanten in New York en Londen benaderd voor beleggingen in 'synthetische CDO's', met de belofte van rendementen die kunnen oplopen tot 20 procent.

Chen werkt al jaren bij Citi en ging aan de slag bij de bank, nadat ze afgestudeerd was bij de topuniversiteit MIT. Op haar LinkedIn-profiel noemt ze zichzelf een "numbers-focused wonk with an uncanny understanding of the ins-and-outs of structured credit".

Lage rente leidt tot zoektocht naar hoger rendement

Beleggers hebben momenteel te maken met lage rendementen op vastrentende producten zoals obligaties. De vraag naar producten die méér bieden dan lage spaartarieven is groot, als daar ten minste niet al te veel risico aan vast zit. De belofte van banken zoals Citi is dat CDO's dit kunnen leveren.

Een woorvoerder van Citi stelt overigens dat de huidige gestapelde beleggingspakketjes, waar onder meer hypotheken inzitten, fundamenteel anders zijn vergeleken met 10 jaar geleden.

De bank is sinds 2013 weer actief op de markt voor CDO's, maar pas sinds 2015 neemt de vraag weer toe. Jaarlijks levert het product nu zo'n 100 miljoen dollar aan inkomsten op voor Citi, pakweg een half procent van de totale inkomsten.

LEES OOK: Loop je minder risico als je geld stopt in meerdere cryptomunten? Daar lijkt het niet op