Oudejaarsavond is de enige avond in het jaar waarop zo’n beetje de hele wereld feest. Mensen nemen afscheid van het voorbije jaar en verheugen zich op het nieuwe. We zijn er allemaal dol op.

Sommige mensen zijn al maanden van tevoren een uitbundig oud en nieuw aan het plannen, terwijl anderen zich liever op een rustige plek terugtrekken en van de jaarwisseling genieten met een dekentje en een drankje.

Business Insider heeft 20 reisprofessionals gevraagd naar bijzonder mooie, maar niet al te bekende plekken om oud en nieuw te vieren. Zij hebben over de hele wereld hebben gereisd en oudejaarsavond op veel manieren beleefd.

De antwoorden lopen zeer uiteen: van luxe resorts op tropische eilanden waar onze experts onvergetelijke feesten meemaakten, tot afgelegen hutjes in de Schotse Hooglanden of het hoge noorden van Zweden. Elk van de bestemmingen op deze lijst is uniek en onderscheidend, onafhankelijk van de plek, populariteit en het feestgehalte.

Bekijk hieronder de 27 beste plekken om oud en nieuw te vieren die niet zo voor de hand liggen.


Word één van de eerste mensen om het nieuwe jaar te verwelkomen in Tonga.

Foto: Flickr/Sarah Kelemen Garber

"Als je er toch ver op uit trekt voor oudejaarsavond, waarom dan niet naar één van de eerste plekken ter wereld waar het nieuwe jaar wordt verwelkomd?", zegt Alex Reynolds, reisblogger en mede-oprichter van Lost With Purpose.

"Het Polynesische eiland Tonga is een plek waarvan ik altijd al heb gedroomd er ooit de jaarwisseling te vieren. Witte zandstranden, azuurblauw water en heerlijk tropische temperaturen in december - wat wil een mens nog meer?"


Lekker pootje baden in het water van Alter do Chão in Brazilië

Foto:  Flickr/lubasi

"Alter do Chão, in het noorden van Brazilië, wordt algemeen gezien als één van de mooiste zoetwaterstranden ter wereld", zegt Katja Wilde, hoofd didactiek van talenplatform Babbel.

"Op oudejaarsavond is het traditie voor de Brazilianen om het water in te lopen als de klok middernacht slaat. Echte puristen zullen zeven keer over een golf heen springen en doen bij elke golf een wens."


Verwelkom het nieuwe jaar met druiven bij Puerta del Sol in Madrid, in Spanje.

Foto: Flickr/Luis Eduardo P Tavares

Volgens Wilde horen de oudejaarsfeesten in Spanje tot de beste ter wereld.

"In vrijwel elke Spaanse stad is er wel een mooi plein waar mensen samen komen om oud en nieuw te vieren en twaalf druiven te eten in de laatste twaalf seconden voor middernacht", zegt ze. Als je op 31 december in Madrid bent dan moet je naar de festiviteiten bij Puerta del Sol.

"Het eten van twaalf druiven bij de jaarwisseling is een van de meest gevestigde tradities en een hardnekkig bijgeloof. Door elke druif precies in de juiste seconde te nemen is succes in de corresponderende maand in het komende jaar verzekerd."


Zie de zon opkomen bij Angkor Wat in Cambodja...

Foto: Shutterstock

Travelbloggers, Instagrammers en fotografen Murad en Nataly Osmann hebben er een traditie van gemaakt om oudejaarsavond ver van huis te vieren op exotische en spirituele plekken.

"We hebben het gevierd bij de Angkor Wat tempel - het grootste religieuze monument ter wereld. Grote groepen mensen - zowel lokale bewoners als toeristen - verzamelden zich rond een meer en toen de zon opkwam boven het historische monument voelden we ons onsterfelijk en leek het alsof we eeuwen terugreisden in de tijd", zegt Murad.


...Of de Shwegugi-tempel.

Foto: Flickr/Vic Vic

Maar de tempels van Angkor Wat zijn niet de enige plek in Cambodja waar het koppel de jaarwisseling heeft gevierd.

"Cambodja en Myanmar zijn onze favoriete landen voor oud en nieuw", zegt Murad. "De Shwegugi Pagoda in Bagan is volgens ons één van de mooiste plekken op aarde."


Maak het gezellig met vrienden in een Zweedse blokhut in Haparanda.

Foto: Unsplash/Ryan Waring

"Nu ik een beetje ouder begin te worden, vier ik oudejaarsavond liever met een klein groepje goede vrienden", zegt Neil James Cartwright, reisexpert van zoekmachine KAYAK.

"Afgelopen oud en nieuw was ik op het platteland in Zweden in een vakantiehuisje van een vriend. We waren met z'n vijftienen en we hebben samen een heerlijk diner gemaakt en daarna de hele avond gedanst, gedronken en om middernacht vuurwerk afgestoken. "


Wees de eerste die de zon op ziet komen in Kiribati.

Foto:Reuters

Als het je aantrekkelijk lijkt oud en nieuw te vieren op een tropisch eiland, dan raadt oprichter James Asquith van reisplatform HolidaySwap je Kiribati aan middenin de Grote Oceaan.

"Het oostelijke strand is de perfecte plek om de zon op te zien komen", zegt Asquith.

"Er waren behoorlijk wat toeristen bij de millenniumwisseling in 2000, omdat het de eerste bewoonde plek is waar de zon opkomt. Het is een heel speciaal gevoel om vóór ieder ander het nieuwe jaar te verwelkomen. "


Geniet van wat uitstekende wijntjes als het vuurwerk losbarst boven de haven van Auckland in Nieuw-Zeeland...

Foto: Unsplash/Dan Freeman

Directeur Sales en Marketing Chris Zeiher van Lonely Planet is ervan overtuigd dat Auckland de beste plek is om 2018 in te luiden.

"Dit jaar wordt in het Silo Park in Wynyard Quarter het Wondergarden festival gehouden, waarbij de jachten en de iconische SKY Tower als achtergrond dienen voor live muziek en dj's. Dit alles in de aanloop naar een spectaculaire vuurwerkshow om klokslag twaalf uur", zegt Zeiher.

"En wie een beetje wil ontsnappen aan de drukte in het centrum, kan het vuurwerk ook bekijken vanaf Cable Bay Winery op Waiheke Island. Daar kun je onder het genot van een drankje dansen op jazz-muziek."


...waar je de jaarwisseling zelfs twee keer kan vieren.

Foto: Flickr/Mike Seyfang

"Als je naar Auckland in Nieuw-Zeeland gaat voor 31 december dan kan je oud en nieuw vieren, een paar uurtjes slaap pakken en dan om 9 uur 's ochtends naar het vliegveld gaan voor een vlucht van vier uur naar Rarotonga op de Cook Islands", zegt hoofdredacteur Niamh Walsh van HolidayPirates.

"Omdat deze prachtige Pacifische eilanden voorbij de internationale datumgrens liggen, kan je 'terug gaan in de tijd' en rond lunchtijd landen op 31 december waardoor je de kans hebt nog even bij te slapen, voordat je voor de tweede keer het nieuwe jaar gaat verwelkomen."


Vier oud en nieuw in je eigen kasteel in Schotland.

Foto: Wikimedia Commons/Godot13

"Je kan nu je voor één nacht je eigen kasteel huren in Schotland. Online zijn er genoeg opties, zoals Borthwick Castle vlakbij Edinburgh, Craigston Castle in Aberdeenshire, Forter Castle in Perthshire of Kincraig Castle bij Inverness", zegt Walsh.

"Het is niet goedkoop en je kan duizenden euro's per nacht kwijt zijn. Maar het goeie nieuws is dat er meer dan genoeg slaapkamers zijn. Dus nodig een stuk of 15 vrienden uit en je bent een echte kasteelheer die het traditionele Schotse lied 'Auld Lang Syne' zingt voordat je er erg in hebt."


Vier het in Honolulu-stijl.

Foto: Flickr/Edmund Garman

"Elk jaar zijn er enorme feesten in Honolulu" zegt eindredacteur Alex Howard van Lonely Planet Magazine.

"Het grootste feest van de stad is 'The New Year's Eve Party of the Year' op de Aloha Tower Marketplace. Daar zijn meerdere podia met live-muziek en dj's, eettentjes en vuurwerk boven de haven van de Hawaiiaanse hoofdstad.

"Een gratis alternatief zijn de 'Waikiki New Year's Fireworks', een vuurwerkshow die wordt gehouden vanaf een schip bij Waikiki Beach; stem dan af op radiozender 105 KINE FM voor de bijbehorende muziek", zegt Howard.


Beklim een actieve vulkaan op Bali en zie de zonsopkomst op nieuwjaarsochtend.

Foto: Flickr/David Russo

"De actieve vulkaan Gunung Batur ligt aan de noordoostkust van het Indonesische eiland (maak je geen zorgen - hij is al sinds 2000 niet meer uitgebarsten)", zegt Walsh.

"Elke dag staan tientallen mensen rond 3 uur 's nachts op om in het donker naar de vulkaankrater te lopen en daar het eerste zonlicht over het eiland te zien komen. Het is een steeds populairdere toeristische activiteit voor de avontuurlijk ingestelde reiziger.

"Het is vooral een speciale ervaring met de jaarwisseling om de eerste zon van het nieuwe jaar te zien opkomen over het eiland."


Geniet van linzen volgens de klassieke traditie van Venetië.

Foto: Unsplash/Federico Beccari

Jessica Cole, redacteur bij Lonely Planet Magazine raadt Venetië aan voor een onvergetelijke oudejaarsavond.

"Met de zingende gondeliers, de gracieuze bruggen en de gemaskerde bals weet Venetië zichzelf mooi te presenteren en vele mensen aan te trekken", zegt Cole.

"31 december wordt door heel Italië gevierd als een dag waarbij lekker eten staat. Overal worden thuis heerlijke maaltijden geserveerd waar uren lang van genoten wordt. Daar zit altijd een gang met linzen in, omdat die rijkdom en welvaart symboliseren (ze lijken op kleine muntjes). In en rond Venetië verzorgen de restaurants en bistro's ook uitgebreide feestmenu's."


Vier het in één van de meest feestelijke steden van Engeland — Brighton.

Foto: source Unsplash/Marcus Cramer

"Brighton is op elk moment van het jaar een fantastische stad voor een feestje, maar de decadentie op 31 december kent geen grenzen", zegt redacteur James Kay van Lonely Planet.

"En dat is helemaal het geval als je de afgelopen jaar geopende i360 Tower op gaat. Het feest begint beneden aan de hoge en ranke toren waar de gasten een heerlijke maaltijd krijgen, waarna ze losgaan op de dansvloer terwijl de dj's het volume opvoeren. Maar het letterlijke hoogtepunt is een 'vlucht' omhoog tot bijna 140 meter waardoor de feestvierders een indrukwekkend uitzicht hebben over de stad terwijl ze volgens Engelse traditie 'Auld Lang Syne' zingen om middernacht."


Geniet van noedels en sake in het Japanse Hida-Takayama.

Foto: Flickr/Nisa Yeh

"Hida-Takayama is een prachtig klein stadje vol met pittoreske 18e-eeuwse Japanse gebouwen, heiligdommen en tempels", zegt marketingdirecteur Paul Hopkinson van Netflights.com.

"Op oudejaarsavond gaan lokale bewoners naar de boeddhistische tempel om een bel te luiden om het nieuwe jaar te verwelkomen. Daarna eten ze 'toshikoshi' sobanoedels, dat vertaald kan worden als 'jaarwisselings'-noedels. De lange boekweit waarvan het is gemaakt staat symbool voor lang en gezond leven in het nieuwe jaar en de maaltijd niet opeten brengt ongeluk.

"Daarna kunnen bezoekers naar een van de vele heiligdommen toe waar de miko (heilige maagden) de eerste sake van het jaar aanbieden. Als land van de rijzende zon heeft de eerste zonsopgang van het jaar uiteraard ook speciale betekenis in Japan. Lokale bewoners staan op en bidden naar de zon zodra die opkomt, om zich te verzekeren van geluk in het komende jaar. "


Vier letterlijk een knalfeest in Victoria Harbour in Hongkong.

Foto: Unsplash/Andrew Wulf

"Hongkong staat bekend om zijn vuurwerk in Victoria Harbour", zegt oprichter Anton Diaz van Our Awesome Planet, het grootste reisblog van de Filipijnen.

"Bekijk het gigantische vuurwerk boven de indrukwekkende skyline en ga daarna feesten in Lan Kwai Fong - het kleine district in het centrum dat vol zit met barretjes, clubs en restaurants."


Feest tot de zon opkomt op het vredige Filipijnse eiland Boracay.

Foto: Unsplash/Sam Shin

Diaz zegt: "Vier oud en nieuw op Boracay in de Filipijnen - het beste eiland ter wereld - en feest tot de zon opkomt.

"Het staat bekend om zijn stranden en resorts, bars en restaurants die de hele nacht open zijn."


Beleef de jaarwisseling als één van de laatsten ter wereld vol comfort op Ko Olina op Hawaï.

Foto: Pixabay/MariaMichelle

"Mijn vrouw en ik gaan meestal naar Hawaï voor oudejaarsavond, omdat het er zo warm en prachtig is", zegt reisblogger JohnnyJet.

"Het is ook één van de laatste tijdzones waar het nieuwe jaar verwelkomd wordt. We vinden het heerlijk om op het balkon van ons hotel te zitten en de laatste zonsondergang van het jaar in de Grote Oceaan mee te maken. Om 19 uur 's avonds kijken we naar de gekte op Times Square in New York waar het dan middernacht is. Daarna bellen we onze vrienden en familie om ze Gelukkig Nieuwjaar te wensen, gaan we uitgebreid dineren en bekijken tot slot de spectaculaire vuurwerkshow boven de oceaan."


Verstop jezelf in een afgelegen Schots hutje.

Foto: Unsplash/Max Hermansson

Online-redacteur India Dowley van Suitcase Magazine beveelt een traditioneel Schotse 'bothy' aan - een klein huisje dan wel hutje weg van de bewoonde wereld, dat meestal door lokale boeren wordt gebruikt. Daar kan je rustig de jaarwisseling vieren ver weg van het vele vuurwerk en de hectische feesten.

"Er zijn meer dan 100 van die hutjes in de meest afgelegen delen van het land - diep in beboste valleien, verstopt bij rustige baaien of aan de voet van imposante bergen."


Beleef de jaarwisseling twee keer zonder meer te doen dan even over de grens wandelen.

Foto: Het noorderlicht boven Kuopio in Finland. Bron: Unsplash/Niilo Isotalo

"Voor tijdreizigers zijn Tornio in Finland en Haparanda in Zweden aan te raden. Je verwelkomt eerst het nieuwe jaar in Finland om daarna een klein stukje over de grens te lopen en het dan nog eens dunnetjes over te doen in Haparanda", zegt Dowley.


Drink en zing met de lokale Spaanse bewoners op Plaza Nueva in Sevilla.

Foto: Wikimedia Commons/Gzzz

"De klokken luiden en de Spanjaarden eten op elke klokslag een druif. De straten zijn vol feestende mensen en lichten", zegt Dowley.


Doe romantisch op de Piazza San Marco in Venetië.

Foto: Flickr/pictruer

"Ik wilde al heel lang een keer oudejaarsavond vieren op Piazza di San Marco voor het jaarlijkse "Love"-evenement", zegt reisblogger en Instagramster Kiersten Rich.

"Bekijk het spectaculaire vuurwerk en de lichtshows boven de stad. het is zo romantisch en alle mensen verwelkomen het nieuwe jaar met een kus en een welgemeend proost."


Begroet 2018 in het Zweedse Åre.

Foto: Wikimedia Commons/MattiPaavola

"Ik zou het fantastisch vinden Åre in Zweden te bezoeken met oud en nieuw", bekent Srin Madipalli van Airbnb.

"In het bergachtige noorden van Zweden is Åre een beetje een lokaal geheim waar het erg ontspannen vertoeven is. Het is dicht bij de noordpoolcirkel, dus het wordt wel extreem vroeg donker. Een vriend raadt het ook aan als een geweldige plek om te skiën."


Bekijk het vuurwerk boven de Torre de Belém in de Portugese hoofdstad Lissabon.

Foto: Unsplash/Vali Sachadonig

Voor Portugal-correspondent Tricia Pimental van International Living is er geen betere plek ter wereld om oudejaarsavond te vieren dan Lissabon.

"Bij de Torre de Belém zijn muziek- en dansoptredens. De toren is gebouwd om de ontdekkingsreizen van Vasco da Gama te herdenken en kijkt uit over de Atlantische Oceaan", zegt Pimental.

"Je hebt daarvandaan een prachtig zicht op het nachtelijk vuurwerk dat ook weerspiegeld wordt in de Tejo-rivier. Maar je kan je ook mengen tussen de duizenden feestvierders op het Comercio-plein, het grootste plein van het land."


Ga de branding in bij Roatán in Honduras.

Foto: Flickr/Daniel N. Chinchilla

"Oud en nieuw op het eiland Roatán in Honduras is altijd heel bijzonder", zegt de ervaren redacteur Dan Prescher van International Living, "zeker bij de resorts rond West End en West Bay.

"Ik was daar tijdens de millenniumwisseling en toen gingen goud beschilderde dansers de branding in met brandende toortsen."


Dompel je onder in het plezier en de vriendelijkheid in Phnom Penh in Cambodja.

Foto: Maxpixel

"Als de zon ondergaat op 31 december wil ik op dezelfde plek zijn als vorig jaar: nippend aan mijn champagne op het dakterras van één van de hoogste wolkenkrabbers van Phnom Penh omringd door vrienden en later genietend van het enorme vuurwerk boven de skyline", zegt Cambodja-correspondent Steven King van International Living.

"Dit is een land waar 'sabai' oftewel 'plezier' onderdeel is van de volksaard - net als vriendelijkheid - dus expats hier hebben een goede kans om door vrienden of buren op een typisch Cambodjaans feest uitgenodigd te worden."


Zeg 2017 gedag in Cotacachi in Ecuador.

Foto: Flickr/Chris Feser

"Ecuadoranen verbranden met oud en nieuw poppen van papier-maché die symbool staan voor alle narigheid van het afgelopen jaar", legt de ervaren redacteur Suzan Haskin van International Living uit.

"Ik beleefde dat voor het eerst toen ik in de hoofdstad Quito woonde, maar het gebeurt overal in het land, ook in het kleine dorpje Cotacachi waar ik nu woon."