Veel toeristen laten hun vakantiekeuze afhangen van hun budget of de plaatjes die ze willen schieten om op Instagram te posten. Anderen mijden de gebaande paden en willen vooral weten waar de locals uithangen.

Reiswebsite Travel Supermarket werkte samen met bloggers Adam Goffman, die aan het hoofd staat van Travels of Adam, en Emily Ray van The Cosy Traveller om uit te vinden welke Europese buurten toeristische hotspots worden in 2017.

De ranking is opgebouwd uit drie categorieën – cultuur, creativiteit en prijs-kwaliteitverhouding. Ook is gekeken naar trend-setting en een aantal indicatoren voor de creatieve industrie (zoals kleine coffeeshops, vintage modewinkels, onafhankelijke fietsenmakers, werkplekken en kunstgalerieën) in verhouding tot het aantal inwoners. Minpunten werden gegeven voor gebieden met grote ketens zoals Starbucks, Costa en Pret à Manger.

De hipster-hangouts van de bloggers zijn verspreid over het continent, van Manchester tot Berlijn, en beperken zich niet tot officiële landsgrenzen, maar zijn inclusief zelfbenoemde republiekjes en anarchistische vrijstaatjes.

Blijf scrollen voor Europa’s meeste alternatieve buurten.

21. Malasaña — Madrid, Spanje

21. Malasaña — Madrid, Spain

Luis/Flickr

Malasaña scoorde goed in de categorie cultuur. In de wijk bevindt zich ook Madrid's Comillas Pontifical University. De buurt is beroemd voor haar relatie met de Spaanse opstand, en wordt door locals beschouwd als de geboortegrond van La Movida Madrileña — een culturele tegenbeweging die in 1975 ontstond na de dood van generaal Francisco Franco.

Vandaag de dag is het één van de meest populaire uitgaansgelegenheden. De Madrid Street Art Project biedt rondleidingen langs de historische graffiti.

20. Belleville en Ménilmontant — Parijs, Frankrijk

Fave little adresses 🌈🔥🖤☕️

Een foto die is geplaatst door Jessie Joan (@jjchase) op

Belleville en Ménilmontant liggen in het noordoosten van Parijs. Café's en bars zijn betaalbaar, met een score van 8 uit 10 op de ranking van de bloggers. De meest interessante bezienswaardigheden zijn gelukkig gratis. Het kerkhof Père Lachaise cemetery, ligt bijvoorbeeld tjokvol beroemde artiesten, zangers, schrijvers en musici waaronder Oscar Wilde en Edith Piaf.

19. Savamala — Belgrado, Sevië

De afgelopen 7 jaar is Savamala, achter het Centraal Station van Belgrado, veranderd van één van de meest vervuilde achterstandswijken van de stad in een creatieve hub. Met dank aan KC Grad, een onafhankelijk centrum voor de kunsten opgericht door Ljudmila Stratimirovic. De buurt is vergeven van creatieve hotspots zoals design centrum Mikser House en gallery G12Hub.

18. Amsterdam-Noord — Amsterdam, Nederland

18. Amsterdam-Noord — Amsterdam, Netherlands

RobinTphoto/Flickr

Amsterdam-Noord bevindt zich ten noorden van het IJ, het water vlak achter het Centraal Station. Boetiekhotels zijn gesitueerd in omgebouwde pakhuizen, en op het NDSM-terrein, waar vroeger een scheepswerf zat, zitten nu galeries, restaurants en café's en worden regelmatig festivals gehouden.

17. 7e District — Boedapest, Hongarije

17. 7th District — Budapest, Hungary

Central European University/Flickr

Het 7e district in Boedapest - wat vroeger de Joodse wijk was -  is beroemd om haar zogeheten ruïnekroegen. Bars bevinden zich in leegstaande huizen, kelders en fabrieken en zijn ingericht met tweedehands meubels en objecten - van tafels en stoelen tot autowrakken. Niet alleen geschikt voor een goedkoop drankje, maar ook om een vleugje 20ste eeuwse geschiedenis op te snuiven.

15. Holesovice - Praag, Tjechië

Holesovice scoorde goed op drie categorieën met een 8 uit 10 voor cultuur en creativiteit en een 6 uit 10 voor waarde. In vroeger tijden was dit de slagerswijk, maar tegenwoordig zitten er vooral moderne bars en restaurants die Europese cuisine bieden.

15. Mariahilf — Wenen, Oostenrijk

Een gedeelde 15e plaats voor het Weense Mariahilf. Veel cultuur en creativiteit hier. Historische bezienswaardigheid is het Theater An Der Wien - het gebouw van de Nationale Opera waar Ludwig van Beethoven ooit leefde.

13. Plagwitz — Leipzig, Duitsland

Twee Duitse buurten prijken op de lijst, inclusief Plagwitz in het zuidwesten van centraal Leipzig. Tot 1891 was Plagwitz zelfs een eigen stad, daarna werd het opgeslokt door Leipzig. De wijk telt vreemd genoeg relatief veel Portugezen en Brazilianen en staat bekend als een hub voor professionele artiesten.

Een van Plagwitz' grootste culturele attracties is de Spinnerei — een oude katoenfabriek dat nu bevolkt wordt door kunstgaleries, tentoonstellingen en bioscopen.

13. Uzupis — Vilnius, Litouwen

=13. Uzupis — Vilnius, Lithuania

Antonio Campoy/Flickr

Een gedeelde 13e plaats voor Uzupis, een wijk in het oude stadscentrum van Vilnius. De wijk staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst, wat garant staat voor een interessante architectuur en dito geschiedenis. Het is een zelf uitgeroepen republiek die haar onafhankelijkheid jaarlijks op 1 april viert. Het heeft een eigen president, een klein leger, 4 vlaggen en een eigen grondwet.

12. Nørrebro — Kopenhagen, Denemarken

12. Nørrebro — Copenhagen, Denmark

Peter Gerbel/Flickr

Kopenhagen is een van Europa's meest innovatieve steden waar het fietsen betreft en nergens kun je beter fietsen dan in Nørrebro. Het prijswinnende Superkilen is een openbaar park middenin de wijk. Het park staat vol met planten en kunstvoorwerpen uit meer dan 60 landen en heeft een eigen fietsinfrastructuur. Weinig verrassend scoorde Nørrebro 9 uit 10 voor creativiteit in de ranking van de bloggers.

11. Kalamaja — Tallinn, Estonia

Estland mag dan niet het eerste land zijn, als je aan vakantie denkt. Maar het wemelt van de culturele hoogtepunten - een 10 in die categorie. Hoofdstad Tallinn telt talloze alternatieve galeries, bars, and cafés.

9. Exarchia — Athene, Griekenland=9. Exarchia — Athens, Greece

Mateus Alves/Flickr

Exarchia is een beroemde vrijplaats voor anarchisten en herbergt een grote studentenpopulatie dankzij de Nationale Technische Universiteit die vlakbij ligt. De kleurrijke buurt, rijk aan graffity, telt unieke gemeenschapsprojecten zoals een verlaten parkeerterrein dat omwonenden hebben omgebouwd tot een volkstuin.

9. Sredets — Sofia, Bulgarije

=9. Sredets — Sofia, Bulgaria

Meunierd/Shutterstock

Sredets presteerde goed op waar-voor-je-geld, met een 7 uit 10. Er valt veel te zien: in Sredets vind je Bulgarije's Nationale Kunst Galerij, het Museum voor Natuurlijke Historie en de Universiteit van Sofia.

8. Grünerløkka — Oslo, Norwegen

Drie Scandinavische wijken zitten in de top tien. Zo ook Grünerløkka in Oslo. Oorspronkelijk een arbeidersbuurt in de Noorse hoofdstad, tegenwoordig een broedplaats voor kunst, vintage-winkels, bars en elke zondag een vlooienmarkt.

7. Pigneto — Rome, Italy

7. Pigneto — Rome, Italy

Mikael Korhonen/Flickr

Rome is populair, er zijn echter maar weinigen die deze buurt kennen: Pigneto. Scoort goed: een 9 uit 10 voor cultuur en creativiteit en een 8 uit 10 voor waarde.

5. Metelkova — Ljubljana, Slovenië

=5. Metelkova — Ljubljana, Slovenia

Jairon/Wikimedia Commons

Vroeger militaire barakken, tegenwoordig is Metelkova een autonoom sociaal centrum in hartje Ljubljana, en één van de grooste stedelijke kraaklocaties. Opgericht in 1993, telt het gebied jaarlijks 1500 culturele evenementen.

5. Södermalm — Stockholm, Zweden

=5. Södermalm — Stockholm, Sweden

Sourceli/Shutterstock

Södermalm bevindt zich op een eiland in het centrum van Stockholm, en is één van de beste plekken om de skyline van de stad te bewonderen.

4. Praga — Warschau, Polen

4. Praga — Warsaw, Poland

Paul Sableman/Flickr

Dit was één van de gevaarlijkste achterbuurten van Warschau, de plaatselijke bevolking noemde het de Bermuda Driehoek. Vandaag de dag is het een ontmoetingsplek voor artiesten, de artistieke studio's en galeries, alternatieve theaters en underground clubs klotsen tegen de plinten.

3. Ancoats — Manchester, Verenigd Koninkrijk

Een foto die door syaseilooj is geplaatst op

Volgens Goffman en Ray is Ancoats in Manchester is de nieuwste must-see-wijk van het VK. Vroeger één van de belangrijkste industriële districten uit de 18e eeuw, tegenwoordig een hotspot voor kleine ondernemers.

2. Miera Iela — Riga, Letland

2. Miera Iela — Riga, Latvia

Ignat Gozard/Flickr

Miera Iela is een andere wijk die trots haar onafhankelijkheid verkondigt. De Republiek Miera Iela is een officieel orgaan dat jaarlijks een festival organiseert en daarvoor overheidssubsidie krijgt.

1. Kreuzberg — Berlijn, Duitsland

1. Kreuzberg — Berlin, Germany

Sean Gallup / Getty

Kreuzberg is Europa's meest coole wijk, dat beweren de bloggers althans. Het scoorde 10 uit 10 op cultuur en het is niet moeilijk te raden waarom. In de wijk ligt Checkpoint Charlie, één van de belangrijkste bezienswaardigheden uit de Koude Oorlog.