In exotische landen vind je al even exotische versies van fastfoodketens die we allemaal kennen van thuis. Denk aan ‘Mash Donalds’ of ‘McDoner’, uiteraard in de kleuren geel en rood.

McDonald’s is niet het enige merk dat gretig gekopieerd wordt. Ook KFC, Starbucks en BurgerKing hebben hun grappige tegenhangers. Wat dacht je van Obama Fried Chicken?

Een heel aantal zijn ook echt ludiek bedoeld, maar bij sommigen steekt er een geopolitieke reden achter de namen. De Iraanse regering opende een Mash Donalds om te voorkomen dat McDonald’s een vestiging in het land zou mogen openen. Slim gebruikmaken van merkenrecht, kortom.

Hieronder een collectie van de gekste fastfoodketens over de hele wereld:


Iran: Mash Donalds

http://instagr.am/p/5pD1CxgZ8j

Mash Donalds verkoopt in Iran een eigen versie van het klassieke Mc-maal, zoals een 'baguette burger' met kaas en kalkoen.


China: Michael Alone

Wat het idee achter de naam van 'Michael Alone' is, weten wij niet. Wel mag duidelijk zijn dat het logo simpelweg een omgedraaid McDonald's beeldmerk is. Ook present: de rode en gele kleuren.


Kazachstan: McDoner

http://instagr.am/p/reiF5JAPKJ

In Kazachstan draait McDoner het logo van de beroemde burgertent niet eens om.


Iran: Pizza Hat

De Pizza Hat in Iran serveert niet alleen pizza, maar ook kippenvleugeltjes en lasagne. Het merk is net als Mash Donalds bedoeld om een Amerikaans merk, Pizza Hut in dit geval, buiten Iran te houden.


China: Bucksstars Coffee

In China doen de bedenkers van kopie-merken weinig moeite. Zowel qua naam als logo in dit geval.


Palestijnse gebieden: Stars & Bucks

Het Stars & Bucks-café bevindt zich in de Palestijnse stad Ramallah en bedacht een eigen logo met een 'S' en 'B' erin verwerkt.


Irak: Burger Friends

Foto: AP Photo/Karim Kadim

Burger Friends opende in Irak in 2012, volgens weekblad Time omdat Irakezen de lokale keuken zat waren en graag meer variatie zagen.


China: KLG

We beginnen de serie KFC-kopieën in China met KLG.


China: KFD

http://instagr.am/p/BfGh0PQh_Bj

KFD heeft ook een eigen versie van kolonel Sanders. Maar waar zou die 'D' voor staan?


China: OFC

KFC maakte korte metten met Obama Fried Chicken, een restaurant van drie studenten in Beijing. Het gebruikt nu de naam 'UFO' en behield overigens de knipoog naar Amerikaans oud-president Barack Obama.


Iran: ZFC

In Iran kun je de beroemde kippenvleugtjes bestellen bij ZFC.


Jemen: Sunny Day

http://instagr.am/p/cp6GmaCfQh

Een dag met een 'sub' van SunnyDay is uiteraard een zonnige dag...


Spanje: Duffin Dagels

Foto: Duffin Dagles

Duffin Dagels, is een Spaanse keten met een zo goed als identiek menu, logo en kleurenschema als Dunkin' Donuts, maar het is niet de echte. Die bestaat namelijk ook in het land.


China: 7 Twelve

Ook populair is een variatie op 7Eleven, zoals bijvoorbeeld deze 7Twelve-winkel in China. Anderen in dit genre zijn 7Mercy in Japan en 7Seven in Zuid-Korea met nagenoeg dezelfde kleuren en logo's.