• Miljardair en voormalig hedgefondsmanager Ray Dalio zegt dat de wereldorde “op de rand van de afgrond” staat, deels door het tariefbeleid van president Donald Trump.
  • Bedrijven over de hele wereld zijn de banden met de VS al aan het afbouwen en bereiden zich voor op een volledige ontkoppeling op de lange termijn, zegt Dalio.
  • De beursgoeroe waarschuwt dat de VS omzeild kan worden, als landen nieuwe allianties en handelsroutes om de VS heen bouwen.
  • Lees ook: Na bijna 100 dagen Trump zien de meeste Amerikanen de economie verslechteren.

De Amerikaanse miljardair en voormalig hedgefondsmanager Ray Dalio luidt opnieuw de noodklok: de internationale economische en politieke orde staat op het punt uiteen te vallen. De agressieve inzet van importtarieven door president Donald Trump zorgt voor een versnelde verschuiving van wereldwijde handels- en kapitaalstromen.

In een post die hij maandag op X plaatste, waarschut de oprichter van Bridgewater, ’s werelds grootste hedgefonds, degenen die denken dat de gevolgen van de Amerikaanse handelsoorlog zullen meevallen.

“Ik hoor nu van een toenemend aantal mensen die met problemen te maken hebben vanwege de hoge importtarieven. Zij zeggen dat het al te laat is”, schrijft Dalio, die bekend staat om zijn ferme uitspraken.

Begin april kondigde de Amerikaanse president Trump een reeks hoge importtarieven aan voor tientallen landen, waaronder traditionele bondgenoten. Vervolgens pauzeerde hij de meeste heffingen voor 90 dagen. Hij hield echter wel een basistarief van 10 procent in stand voor de meeste landen, terwijl China te maken kreeg met importtarieven van 145 procent.

De Amerikaanse minister van Financiën Scott Bessent verdedigde het handelsbeleid van Trump afgelopen zondag in een interview met ABC News. Hij noemde de aanpak van de president een manier om “strategische onzekerheid” te creëren en “invloed” te krijgen in handelsbesprekingen met andere wereldleiders.

Trump destabiliseert de wereldeconomie

Maar voor Dalio is de impact eerder destabiliserend dan strategisch. “Veel bedrijven die exporteren naar de Verenigde Staten of Amerikaanse goederen importeren zeggen dat ze minder transacties doen met de Verenigde Staten. Wat er verder ook gebeurt met de importtarieven, het wantrouwen zal niet verdwijnen" aldus Dalio.

De beleggingsstrateeg suggereert dat andere landen op zoek zullen gaan naar alternatieven voor handel met de VS. Dalio herhaalde ook zijn kritiek op het consumptiemodel van de VS en trok de duurzaamheid ervan in twijfel. “Ervan uit blijven gaan dat je kunt exporteren naar de VS, overschotten belegt in dollarleningen en je geld terugkrijgt in harde (d.w.z. niet gedevalueerde) dollars is naïef”.

Dalio waarschuwt: “De monetaire orde, de binnenlandse politieke orde in de VS en de internationale wereldorde staan op het punt om uiteen te vallen door een zwak en onhoudbaar economisch fundament, dat makkelijk geïdentificeerd kunnen worden.

De huidige situatie is voor Dalio een “hedendaagse versie” van historische gebeurtenissen die in het verleden tot grote machtsverschuivingen hebben geleid.

In een LinkedIn-post van afgelopen week gaf Dalio aan dat hij hoopte dat handelsbesprekingen tussen de VS en China zouden leiden tot een “prachtige herbalancering” - een idee dat hij herhaalde in zijn verklaring op X. Hij schreef dat beleggers en beleidsmakers een nieuw evenwicht moeten vinden. Beleggers en beleidsmakers moeten zicht richten op “grote fundamentele veranderingen” om een betere toekomst te smeden.

LEES OOK: Dit zeggen topeconomen over de handelsoorlog van Trump: ‘Hij gaat volledig in de gekke modus’