In de maand oktober waren er opnieuw fors minder faillissementen, vergeleken met een jaar eerder.

In totaal gingen er in oktober 773 bedrijven failliet, 35 procent minder dan in dezelfde maand in 2013. Dat meldt de site faillissementsdossier.nl dinsdag.

Over de eerste tien maanden van 2014 bedroeg het aantal faillissementen 8.431, een daling van 24 procent vergeleken met afgelopen jaar.

(klik voor uitvergroting)

faillissementen per maand

ICT en detailhandel herstellen

Het voorzichtige herstel van de economie werkte onder meer door in de ICT-sector en de detailhandel, vooral bij doe-het-zelfzaken en kledingwinkels. In oktober dit jaar gingen in de detailhandel 40 procent minder bedrijven op de fles.

Bij de ICT-sector was sprake van een halvering van het aantal faillissementen. Volgens brancheorganisatie Nederland ICT stijgt vooral de vraag naar software.

Over de eerste tien maanden van dit jaar is vooral de opleving van de bouw opvallend. In deze sector legden 902 bedrijven het loodje, 37 procent minder dan in dezelfde periode in 2013. "Met name timmerbedrijven, loodgieters, elektriciens, schilders, dakbedekkers en andere gespecialiseerde bouwbedrijven brengen het er beter vanaf", aldus faillissementsdossier.nl.

Minder faillissementen Zeeland

Op provinciaal niveau was de sterkste daling van het aantal faillissementen in de periode tot en met oktober zichtbaar in Zeeland, in Zuid-Holland gingen de meeste bedrijven failliet.

(klik voor uitvergroting)

faillissementen per provincie

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl